Jógaterápia – 1. rész

Szerző: | 2018. dec. 03. | Jóga gyakorlat és terápia

Egy krónikus betegséget gyógyszerrel nem lehet meggyógyítani. Miért? És hogyan lehet rajta mégis fogást találni?

A (nyugati) ember feláldozza az egészségét, hogy pénzt keressen. Aztán feláldozza a pénzét, hogy visszaszerezze az egészségét… Úgy él, mintha soha nem halna meg, és aztán úgy hal meg, hogy soha nem is élt igazán. /Dalai Láma/

Betegség-szemlélet helyett egészség-szemlélet. Miért?

Egy kellemetlen, tarthatatlan tünettel elmész az orvoshoz, és kapsz egy diagnózist. Ekkor megerősítést is kapsz, hogy igen, beteg vagy.

Amikor azt gondolom, hogy „beteg vagyok”, egy dráma indul el a testemben:

az idegrendszerem és a testemben szétáradó neuropeptidek pár másodperc alatt értesítik minden sejtemet arról, hogy itt baj van.

És ennek következtében nem lesz egyetlen olyan izmom sem, ami ne lenne feszes (hisz készültségbe helyezkedik az egész szervezetem),

és így nem lesz egyetlen sejtünk sem, aminek normális lenne ezek után az anyagcseréje.

Innen indítunk, amikor betegnek mondjuk magunk. Minél tartósabban áll fenn ez az állapot, annál katasztrofálisabb a helyzet. A nyugati orvoslás a testi tüneteket akarja megszűntetni és a betegséget kiirtani.

A csoda épp az, hogy innen indítva, majd rengeteg gyógyszerrel mérgezve magunk, a szervezetünk egyáltalán valahogy regenerálódni tud.

És mi a helyzet a jógaterápiánál?

Teljesen máshonnan indítunk: a tünet csupán egy jel.

Jelzi, hogy itt valamit fontos most tenni.

Egy segítség-impulzust kapok, ami aktivitásra késztet. Ha így indulok neki, egész máshonnan indulok, és testem minden sejtje érezni fogja a különbséget.

A jógaterápiánál arra törekszünk, hogy

  • a test természetes gyógyító erőit felébresszük,
  • az energia rendszert átjárhatóvá tegyük,
  • és végül feloldjuk a tünetet okozó benső elakadás valódi okát, ami mindig az elmében, és nem a fizikai testben van.

Így a gyógyulás mély lesz és tartós. És még ennél is több történik!

Elindul egy döbbenetes pozitív benső változás, ami a személyiségünkben és a külvilágban is tükröződni fog… 

Krónikus betegségek esetén a gyógyszer nem tud meggyógyítani. Miért?

Ha pl. magas a vérnyomásod – de lehetne a példám más krónikus állapot, pl asztma, cukorbetegség, – az orvos vérnyomás csökkentőt ír fel, mely pl. nyugtatja a szívet, vagy blokkolja a szervezeted által természetes módon kiválasztott érösszehúzó anyag hatását (ACE-gátlók), és ezáltal csökkenti vissza a vérnyomást. Ha a gyógyszert abbahagyod, a probléma (tünet együttes) visszatér. A tartós gyógyszerezés ugyanakkor alaposan megterheli a szervezetet, ami pedig további súlyos következményekhez vezet.

Miért tér vissza a tünet, ha abbahagytuk a gyógyszerezést?

Mert a testi problémák oka nem a test működési zavaraiban keresendő.

A jógaterápiás megközelítés teljesen más, és számomra sokkal ésszerűbb, és hatékonysága bizonyítja, hogy igaz: a testi tünetek csupán jelzőfényei a problémának.

A problémák gyökere mentális szinten van.

Az elme nem az agyi folyamatok terméke, hanem épp fordítva.

Ha pl. esszenciális magas vérnyomással élsz, a probléma gyökere a tudatalatti elvárásokban van, és ennek kapcsán kialakított viselkedésben és életvitelben.

Mondok egy példát:

Egy gyermekkori fel nem oldott konfliktus pl. Édesanyámmal (ahol Anya nem viselkedett olyan szeretetteljesen, mint ahogy bennem archetipikusan él az Anya) elvihet oda, hogy már az iskolában túlfeszítem magam, hogy az elsők közt lehessek, és ezzel kiérdemeljem Anyám szeretetét. Kapok megerősítést is: sok jó jegyet, és csomó dicséretet. Vajon miért mondja azt Dr. Marshall Rosenberg pszichológus (az Erőszakmentes Kommunikáció atyja), hogy a „jókislányság” és „jókisfiuság” felnőttkori ajándéka a depresszió?

Mi történik a munkahelyemen? Ott is túlhajtom magam, mert megszokott mintává vált, hogy ki kell érdemelnem Anyám szeretetét. Csak most a főnök és munkatársak elismerésére, ill. annak hiányára vetítem ki. És ez folyamatos stresszben tart, amit már észre sem veszek. Csak a vérnyomásmérő jelzi egyre kíméletlenebbül, hogy itt valami nincs rendben. És jön a kiégés, apátia, esetleg valóban depresszió. Hogyan lehetne ezt a mélyen, az elmében megbúvó okot megszüntetni gyógyszerekkel, azaz kémiai anyagokkal?

Ugyanez a helyzet sok más krónikus betegséggel, pl. asztmánál, szívproblémáknál, cukorbetegségnél. Ezek nem gyógyíthatók, az orvostudomány nem tud velük mit kezdeni. Az életminőség némi javítása és a kockázatok csökkentése végett életfogytig való gyógyszerezésre „ítéli” a betegnek mondott embert, aki így évtizedek alatt szép lassan halálra mérgezi a szervezetét.

Mindezek ellenére a gyógyszerek fontosak lehetnek – mint „mankók, ideiglenesen”

A gyógyszer fontos akkor, amikor egy akkut, akár életveszélyes helyzetet kell stabilizálni. Pl. ha nagyon magas a vérnyomásod (magas-vérnyomás krízis, 160/100 felett), és mindemellett pl. ischaemiás szívbetegség áll fenn, a gyógyszer segíthet megelőzni egy szívinfarktust, vagy agyi sztrokot, és így esélyt és időt kaphatsz, hogy elkezdj változtatni önmagadon, és az életviteleden.

Fontos azt tudnod, hogy minden krónikus betegséget hosszú, évekig, évtizedekig tartó „gyakorlás” előz meg. Nem reális abban bízni, hogy ha bedobsz egy-két tablettát naponta, és ez majd helyrehozza 10-40 év betegség-gyakorlását, helytelen életvitelét és stresszt halmozó reakcióidat. A betegség-gyakorlás mély barázdát hagy az elmédben. A betegség tüneteket ugyan elnyomhatod gyógyszerrel, azonban ekkor a betegség máshol, más formában fog felbukkanni. Méghozzá rendszerint súlyosabb formában. Miért?

Mert a betegség nem ellened, hanem érted van. Azért, hogy észrevedd: itt valamin változtatnom kell. A gyógyulás nem születhet meg, ha harcolsz a betegséggel, és ki akarod irtani magadból.

A gyógyulás első lépése tehát: fogadd el, sőt szeresd önmagad úgy, ahogy vagy. Amikor jógázol, épp ezt teszed.

És hogyan tovább? Ha az orvosod gyógyszert írt fel, kezd el szedni. Érdemes olyan orvost keresni, aki figyel rád, meghallgat, és hajlandó együttműködni abban, hogy előbb-utóbb letehesd a gyógyszert. Magától azonban ez nem fog menni. Csak ha elkezdesz mellette egy megfelelő terápiás programot, pl. a jógaterápiát. Így elkezdenek benned kisimulni azok a mély barázdák.

És mi ennek a kulcsa? A KITARTÓ (min. fél év) és RENDSZERES (naponta végzett) gyógyító gyakorlás

Ahogy elkezded a jógát gyakorolni, elindul majd egy elképesztő erejű, örömteli változás benned, és ez pozitív hatással lesz nem csak a testedre, hanem egész életedre.

Észre fogod venni már hamar. Jelentkezni fog a közérzetedben, sőt visszatükrözik majd más emberek is. És épp ez segít majd kitartani benne. Így, fokozatosan (!), leteheted majd a gyógyszereket is, amelyek csak ideig-óráig, mintegy mankóként voltak veled.

Tudod-e, hogyan hat pontosan a jóga(terápia), és mi történik majd benned, ha rendszeresen gyakorolsz? Épp erről lesz szó a következő részben.

Ha épp magas vérnyomással élsz, és szeretnél máris belekezdeni egy specifikus jógaterápiás programba, ez az online kurzus szerintem érdekelni fog.