Pollen allergiáról, őszintén

Szerző: | 2018. ápr. 06. | Jóga gyakorlat és terápia

Szerencsés az, akinél fűk és virágok allergiát okoznak, és aki tudja, hogyan segítse a tisztulást, mert ezzel elkerülhet súlyos betegségeket. Ne a polleneket és külső körülményeket okold; a megoldás az, ha segíted a szervezeted a tisztulás áldott folyamatában.

Mélyen fekvő okok és gyógyító gyakorlatok

30 évig benne voltam, a gyógyszer nem használt

Több mint 30 évig gyötrődtem a pollen allergiától. Rémes volt. Folyamatos garati gyulladás, és kaparó torok. Egyfolytában folyt az orrom tavasszal és ősszel. És mikor legintenzívebb volt a pollen koncentráció a levegőben, gyógyszert kellett szednem, különben elkezdett sípolni a hörgőm és egyre nehezebben vettem a levegőt. A gyógyszert azonban szintén utáltam, mert eltompított.

Az allergia gyermekkoromban lépett be az életembe, allergiás asztmám lett. Szüleim és az orvosok sokféle dologgal próbálkoztak, de az akkor legkorszerűbb deszenzibilizáló injekció kúra sem segített. Az orvosok azzal vigasztalták szüleimet, hogy majd kinövi. Hát nem nőttem ki.

Érdekes, hogy amikor jó 20 évvel később egy tüdőgyógyász főorvos megvizsgált – allergiából induló tüdőgyulladásom volt éppen – azt mondta, hogy az allergiát nem lehet kinőni, sőt meggyógyítani sem. Azt mondta, ez olyan, mint az ember szeme színe, nem változik, ezzel együtt kell élni. Ennek nagyon megörültem. Ugyanis pontosan tudtam, hogy Párom szeme színe évszakról évszakra változik. 🙂

A jóga átszínezte az életem – és eltörölte az allergiát

Az erőteljes változást a jóga hozta

A valódi változás azonban még jó pár évig váratott magára, egészen addig, míg el nem kezdtem a Magyar Jógaakadémia jógaoktató képzését. A nyitó tábor pechemre épp szeptemberben volt, amikor épp dühöngött a parlagfű-szezon, azaz állandóan folyt az orrom, és nem tudtam orron át levegőt venni, ami ugye alapvető a jógában. Egyszóval fogalmam sem volt, hogy fogom ezt így végigcsinálni.

Egy hét múlva azonban úgy tértem haza, hogy gyakorlatilag meggyógyultam. Tiszta volt az orrom, és éreztem az illatokat. Döbbenetes élmény volt. Mi történt? Megtanultam és alkalmazni kezdtem pár kulcsfontosságú gyakorlatot. Ezek legfontosabbikát alább leírom Neked, hogy Te is alkalmazhasd.

Mielőtt azonban a gyakorlatokra rátérnék, szeretném megmutatni, hogy a jóga modelljében mi a valódi oka az allergiának. Sok modell létezik az alternatív gyógyászatban. Egy modell akkor ér valamit, ha állítása kipróbálható, és eredménye megtapasztalható. A jóga modelljének helyességét világszerte sok millió jógázó pozitív tapasztalata igazolja. Ez lehet motiváló, ám a valódi igazolást akkor kapod meg, ha a Te magad tapasztalatoddá válik. Érdemes egy képzett jógaoktató útmutatása mellett gyakorolni, mert egyénileg eltérőek vagyunk, és egyetlen leírás sem lehet teljes, mindenre kiterjedő.

Mi az allergia valódi oka, és hogy gyógyítja meg a jóga?

Jógikus nézőpontból az allergiás folyamat a szervezet tisztulási reakciója, melyben a szervezet megpróbál megszabadulni salakanyagoktól és toxinoktól, melyek egyensúlyát megzavarják.

A levegőben lebegő pollenek ezt a folyamatot csak katalizálják, segítik. Tehát nem a fűfélék virágpora, a házipor-atka (ürüléke), vagy a macskaszőr az, ami az allergia oka. És nem is a szervezet túlérzékenysége, vagy a hisztamin felszabadulása. Nézzünk kicsit mélyebbre:

Mindannyian azért vagyunk itt, hogy fejlődjünk, növekedjünk; járjuk személyes evolúciónkat, mely nem áll le, amikor felnőtt korba lépünk, sőt, az igazi fejlődére épp ekkor kapunk lehetőséget. Ebben a fejlődési folyamatban egyre magasabb, tisztább tudatosságra teszünk szert. Ez a változás, rendeződés mindig az elmében, annak egy részében, az egóban, személyiségünkben (ahamkára) történik. Fizikai testünk tünetei a változás szükségességét jelzik. Sőt fizikai testünk segítségével fogást is találhatunk az elmén. A jóga gyakorlatai épp erre alapulnak.

Ha tele vagyunk salakanyaggal, toxinokkal – ezek nem csak a levegőből, vízből, élelmiszerekből, gyógyszerekből kerülnek belénk, hanem például akkor, ha tartósan stresszes állapotban élünk és ezt a feszültséget nem vezetjük le jógával, vagy erre alkalmas más mozgással. Sőt, a mentális szemét – reklámok, vizuális ingerek, helytelen kommunikáció is mind-mind ehhez ad hozzá, és terhel bennünket. A szervezet képes arra, hogy ezeket a hátráltató komponenseket kiválassza, és arra is, hogy ha túl sok a méreganyag, ezeket tárolja; pl. a májban, zsírszövetekben. Ha van, ami ezt a tisztulást katalizálja, jönnek pl. az allergiás tünetek. Ha ilyen tisztulási reakciót nem vált ki nálunk valami külső komponens (pollenek, ill. baktériumok, vírusok), és a méreganyagok csak halmozódnak, halmozódnak, egyre nagyobb a sansza, hogy valamilyen daganatos betegség fejlődik majd ki. Nem véletlen, hogy Gerson professzor a szervezet radikális méregtelenítésével ért el elképesztő sikert rákos betegek gyógyításában.

Szerencsés az, akinél fűk és virágok allergiát okoznak, és aki tudja, hogyan segítse a tisztulást, mert ezzel elkerülhet súlyos betegségeket. Ne a polleneket és külső körülményeket okold; a megoldás az, ha segíted a szervezeted a tisztulás áldott folyamatában.

A hatha jóga satkarma gyakorlatainak célja épp az, hogy a szervezet tisztulását erőteljesen elősegítse. Ezekből tanultam meg párat anno a jógaoktatói képzés nyitó táborában, és ez hozta az elképesztő változást életemben. És akkor lássunk pár kulcsfontosságú satkarma gyakorlatot:

Az egyik legfontosabb a dzsála néti, avagy a sós vízzel való orrmosás. Ezzel az egyszerű gyakorlattal egyrészt kitisztítható a pangó váladék az orr- és arcüregből, és ezzel nagymértékben csökken a garat és arcüreg gyulladása. Másrészt a rendszeresen (!) végzett dzsála néti elkezdi eltávolítani azokat az információs gubancokat is, melyek az elmében vannak, többnyire tudat alatt.

Orröblítés sós vízzel: nem mar, lágy, és felszabadító

Végezetül egy vallomás következik

melyet az őszinteség jegyében fontos megtennem: a pollen allergiától nem szabadultam meg 100%-osan. És ennek igazán örülök.

A minap barátainknál töltöttünk pár napot. Barátaink háza hegyek ölelésében fekszik. A levegő kristálytiszta, és házuk előtt folyik el egy ragyogó-zúgó hegyi patak. Barátaink szerető gondoskodása, figyelmessége vett körül. És ebben az áldott szép környezetben egyszer csak azt vettem észre, hogy krákogok és folyik az orrom. Természetesen elkezdtem alkalmazni jó pár jóga technikát, a fentieken felül sok ászanát és pránajámát is végeztem, melyről tudtam, hogy sokat segít. A második hajnalon, amikor ott ültem a jóga szőnyegen, éreztem, hogy most valami alapvetően átalakult. Azelőtt valahogy idegen volt a hely, pedig jó párszor töltöttem itt már szép napokat. De mégis, volt egy idegensége mindannak, ami körülvett, ami bennem alig észrevehetően feszültségeket keltett és halmozott. Tudtam, ennek oka bennem van. És a gyakorlásom során elértem egy pontra, ahol az a hely, ahol voltam, hirtelen átalakult, otthonossá vált, és benne a létezés feszültség nélkülivé lett. Ennek az átalakulásnak a szükségességére az allergiás reakciók hívták fel a figyelmem. És a változást a jóga tette gyorssá, könnyűvé és megtapasztalhatóvá.