Vállból emelkedem – vállfájdalomtól a jógáig

Szerző: | 2019. okt. 31. | Jóga gyakorlat és terápia

Mikor forduljak orvoshoz vállfájdalommal? Mikor segít egy gyógytornász vagy manuálterapeuta? És miért jelent paradigmaváltást a jóga a gyógyításban?

Az orvosi nézőpont

Vállaink két ízülettel rendelkeznek – ez testünk egyik legrugalmasabb része.

A legtöbb vállprobléma csak egy kis területet érint, és viszonylag rövid ideig tart.

A vállfájdalomnak számos oka lehet, például:

  • gyulladás – ilyenkor a váll lehet forró, vörös, duzzadt. A gyulladás a sérülés és gyógyulás természetes reakciója
  • a váll körüli izmok és inak károsodása
  • a nyak és a váll közötti izmok feszültsége. Ez lehet a hát vagy a nyak helytelen testtartásának következménye, és gyakran összekapcsolódik azzal, ahogyan állsz vagy ülsz a munkahelyeden, vagy amikor számítógépet használsz.
  • a csontok és porc károsodása, amelyet az ízületi gyulladás is okozhat.

Lehetséges az is, hogy a vállban érzett fájdalom a test egy másik részéből, például a nyakból származik. A nyaki problémák átsugározhatnak a lapockába vagy a felkarba is. Ha bizsergő érzést érzel a kezedben, vagy a karjaidban, valamint fáj a vállad, valószínűleg nyaki probléma okozza.

Az orvos várhatóan fájdalom csillapítót, nem szteroidos gyulladáscsökkentőket ír fel, valamint gyógytornát, fizikoterápiát javasol. Súlyosabb esetekben szteroidos injekciók valamint egyes esetekben műtéti beavatkozás van a terápiás palettán. 

Kezelhetem orvos nélkül is?

Igen, általában hatékonyan kezelheted a váll fájdalmait anélkül, hogy orvoshoz kellene fordulnod.

Azonban ha két hetes kezelés után úgy érzed, hogy a fájdalom nem csökkent számottevően, mindenképp érdemes orvoshoz fordulnod.

Viszont, a lehető leghamarabb orvoshoz kell fordulnod, ha

  • súlyos fájdalom alakul ki mindkét vállon
  • fájdalom a combodban is megjelenik
  • láz vagy rossz közérzet kíséri.

Ezek ugyanis lehetnek a polymyalgia rheumatica néven ismert állapot jelei, amelyek azonnali kezelést igényelnek. Ha ugyanis reumás polymyalgia jelent meg nálad, akkor nagyobb a kockázata a nagy sejtes artritisz (GCA) nevű betegség kialakulásának. Ez magában foglalja az artériák gyulladását is, és sürgős kezelést igényel, mivel fennáll annak a veszélye, hogy látásod véglegesen elveszik, vagy artériás stroke alakul ki.

(Referencia: https://www.versusarthritis.org/about-arthritis/conditions/shoulder-pain/)

Gyógytornász vagy manuálterapeuta?

Jó választás! A gyógytornászok és manuálterapeuták olyan szakemberek, akik hatékonyan segíthetnek az akut váll fájdalom esetén, és megmutatják neked, hogyan lehet a váll működését javítani különféle erősítő és nyújtó gyakorlatok, masszázs és más terápiás technikák segítségével.

Fontos, hogy a gyógytornász által elírt gyakorlatokat rendszeresen gyakorolni kell, még akkor is, ha a váll fájdalma megszűnt.

A gyakorlatok alatt és után kellemetlenséget érezhetsz, de ennek 24 órán belül meg kell szűnnie. Ha hirtelen vagy éles fájdalmat érzel, hagyd abba a testmozgást és beszélj orvosoddal, gyógytornászoddal, mielőtt újra megpróbálod.

Ha a fájdalom megakadályoz a mozgásban, mindenképp egy gyógytornász/manuálterapeuta felkeresését javaslom elsőként. Ezt követően viszont fontos tovább lépni. Miért? 

Jóga nélkül visszatér majd

Több gyógytornásszal és manuálterapeutával beszélgettem az elmúlt évben, és mindenki kivétel nélkül egyetértett a következővel: nagyon jellemző, hogy az illető, aki „gyógyultan távozott” hamarosan itt lesz megint. Jön majd ugyanazzal, hacsak nem még súlyosabb tünetekkel. 

Ha minden marad a régiben, az életviteled, a stressz, a helytelen stressz kezelés, napi szokások, étkezés – hamarosan ugyanazok a tünetek felbukkannak majd.

Sőt, a gyógyszerek – pl. fájdalom csillapítók, szteroidos készítmények – fokozatosan toxinokkal telítik a szervezetet. Ez pedig hosszú távon a szervezet egyensúlyának felborulásához, sőt, pl. daganatos betegségek kialakulásához vezet.

Jógaterápia: paradigma váltás a gyógyításban

A jóga szerint minden testi állapot csupán jelzőfény. Épp úgy, ahogy az autó műszerfalán kigyulladnak a lámpák.

Ezek a jelzőfények pedig nem csupán testi, fiziológiás állapotot, pl. gyulladást, izom sérülést, feszülést jeleznek. Hanem az elmében rögzült helytelen mintákat, reakciókat, melyek az életvitelben többé-kevésbé rögzültek.

A fájdalmat, kellemetlen tüneteket tehát nem kizárni kell az életünkből – pl. fájdalomcsillapítókkal. 

Nem az a megoldás, hogy leragasszuk az autó műszerfalának kis lámpáit. 

Érdemes jól használni ezeket a tüneteket, melyek megmutatják, hová kell figyelni, hogy a fájdalom mögött megbúvó, mentális okok feloldódhassanak.

Ébreszd fel saját gyógyító erőid! 

A fájó vállal egy segítség-impulzust kapok, ami aktivitásra késztet. Ha így indulok neki, egész máshonnan indulok, és testem minden sejtje érezni fogja a különbséget.

A jógaterápiánál arra törekszünk, hogy

  • a test természetes gyógyító erőit felébresszük,
  • az energia rendszert átjárhatóvá tegyük,
  • és végül feloldjuk a tünetet okozó benső elakadás valódi okát, ami mindig az elmében, és nem a fizikai testben van.

Így a gyógyulás mély lesz és tartós. És még ennél is több történik! A jógával nem csak azt érheted el, hogy a tünetek nem térnek vissza többé…  Ha mélyebben érdekel a téma, Jógaterápia c. írásomból többet megtudhatsz róla.

A gyakorlás valóban gyógyít – íme egy történet

 „Szerettem volna végre tudni, mit csináljak, hogy a mindig kiújuló vállfájásom megszűnjön. A jóga erejében már régóta bízom, a vállfájásom pedig egyre rosszabbodott, a karomat alig tudtam megmozdítani. Ezért kerestem egyéni jógát. (Orvosnál is voltam természetesen, de most nem arról szeretnék írni.) Így találtam rá „véletlenül” Tamásra és a jógaterápiára.

A terápia során a lejegyzett gyakorlatokat otthon csináltam, de nem mindig rendszeresen, voltak mélypontjaim. Tamás empatikus személyisége ezeken mindig átlendített.

Rávett olyan tisztítógyakorlatokra is, amelyek először komoly ellenállásba ütköztek részemről. Szépen lassan megtapasztaltam, hogy ezek a gyakorlatok egyszerűen hatnak rám: szinte el sem hittem, hogy a vállfájásom egyik napról a másikra megszűnt és azóta sem tért vissza!

Azt is megtanultam, hogy egyrészt a pihenés mennyire szerves része a jó fizikai és szellemi közérzetnek, másrészt pedig tudatosan törekedjek arra, hogy kipihent legyek. Eleinte erre is nehezen vettem rá magam, de később egyre könnyebben ment és hallgattam Tamás relaxációit, ami sokkal jobban pihentet és regenerál, mint egy mély alvás.

Összességében elmondhatom, hogy egy olyan komplex és hatékony rendszert találtam, ami nem csak a fájós vállamat látja és próbálja elszigetelten kezelni, hanem valóban képes arra, hogy összerakja és meggyógyítsa testem porcikáit, lelkem darabjait.

A jógaterápia során érzékeltem, hogy Tamás mennyire hisz a jóga gyógyító erejében, nem csak a szerzett tudás, hanem saját tapasztalatára alapozva is, amelyről mindig mély szakmai alázattal beszélt. Tamás személyisége éppen olyan, hogy ezt a tudást és tapasztalatot hitelesen tudja átadni, ezért is hatékony. Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy rátaláltam. ” /T. Kati, Budapest/

Szóval, ha fáj a vállad – vállból emelkedj!