8 fontos dolog, ha a babádnak fáj a hasa

Szerző: | 2023. máj. 30. | Babamasszázs

Szülőként sok mindent megpróbálunk, hogy segítsük gyerekeinket, ha fáj nekik valami. Anyaként ösztönösen tudjuk, hogy a simogatással, masszázzsal a szeretetünk kifejezése mellett segíthetünk is a babánknak, ha fáj a hasa.

A gyerekeim hasfájós babák voltak hosszan. Sok mindent megpróbáltam náluk: masszíroztam (akkor még csak könyvből, az ájurvédikus babamasszázst nem ismertem), tornáztattam őket, hasfájós csöppet alkalmaztam, illóolajos hasfájás elmulasztó olajat használtam és nem folytatom a listát, mert hosszú lenne.

Ma már tudom, hogy az ájurvéda szerint a babák hasfájása tipikusan levegő típusú probléma, amit olajos masszázzsal, táplálkozásunkkal és főleg nyugalmunkkal segíthetünk, hogy rendeződjön.

Nézzük a gyakorlatban hogyan is néz ki ez!

  1. A meleg olaj (100% tisztaságú, hidegen sajtolt növényi) segít ellazulni, ezért az olajat melegítsd fel egy kicsit a radiátoron vagy vízfürdőben. Először mindig a tenyeredbe önts belőle, hogy ellenőrizhesd a hőmérsékletét (a kezednél kicsit melegebb lehet).
  2. A hason az óramutató járásával megegyező irányban írj ujjaiddal kis köröket a köldök körül, majd egyre nagyobb körben simíts. Azután térj vissza a kiinduló kis körhöz. A mozdulat tágul, majd szűkül! Ismételd többször!
  3. A fenti módon finoman kopogtasd, rezegtesd a has falát.
  4. Lapátoló, váltott kezes simítást végezz tenyereddel a mellkas aljától indulva, a bordakosár alól, a has alsó részéig. Tenyereid a baba hasára nézve merőlegesen fekszenek.
  5. Tipp: Bal kezeddel tegyél egy teljes kört a köldök körül az óramutató járásával megegyező irányban. A jobb kezeddel félholdat rajzolj a baba hasára, ha odaképzelsz egy órát, akkor 9-3 óra között. A két mozdulat folyamatosan követi egymást.
  6. A baba hasára „rajzolj” ujjaiddal egy nagy nyomtatott I betűt, ahol a leszálló vastagbél van (a baba bal oldala). Majd egy nagy nyomtatott L betűt „rajzolj” fordítva, úgy hogy a bordakosár alatt kezdd a mozdulatot vízszintesen a baba jobb oldalától a bal oldala felé (haránt vastagbél) és a leszálló vastagbélnél fejezd be. Végül egy nagy nyomtatott U betűt „rajzolj” fordítva, úgy hogy a baba jobb oldalán kezdd alulról felfelé (felszálló vastagbél), a bordakosár alatt folytasd vízszintesen (haránt vastagbél) és a leszálló vastagbélnél fejezd be.
  7. Táplálkozásoddal is segíthetsz, ha szoptatod babádat. Segít, ha inkább meleg, szaftos ételeket eszel. A gabonapelyheket (müzli) ne fogyaszd nyersen, inkább főzd meg kásának.
  8. A nyugalmad sokat segít!

Nyugodtnak lenni szerintem ilyenkor a legnehezebb. Az segíthet a nyugalmadhoz, hogy tudod megtetted, amit tudsz. Segítettél, ahogy tudtál. Tudod, hogy el fog múlni ez a fájás. De ha még mindig szívettépően sír a gyereked, akkor is tudd, hogy ezzel nem azt jelzi, hogy rossz anya vagy. Ha ekkor is meg tudod őrizni a bizalmadat magadban, az növeli a nyugalmad. Ha nyugodt vagy, akkor működik az intuíciód, kreativitásod, ami segít, hogy rátalálj új utakra, megoldásokra, ami segíthet a gyerekednek és neked is.

Kívánok nektek sok örömteli, masszázsos együttlétet!

Itt pedig megtalálod az online ájurvédikus babamasszázs tanfolyamomat, amit nagy szeretettel készítettem. Az online tanfolyam bármikor elkezdhető!

Budapesten is tartok élő, kiscsoportos tanfolyamokat, érdeklődj itt: zsofia.almasi12@gmail.com vagy telefonon: 30/7328074

Szeretettel teli napokat!

Zsófi

Almási Zsófia

Methamorphosis meseterapeuta
Ayurvédikus Babamasszázs oktató
Marketing-menedzser

 Együttlét, alkotás és szabad mozgás!

Telefon: +36 30/732-8074
Email: zsofia.almasi12@gmail.com

Bővebben

Életemben nagyon fontos értéknek tartom az együttlétet és az egymásra figyelést. Ezért is szeretek mesélni. Engem is elvarázsol és ugyanakkor feltölt a mese. Gyermekeimmel együtt életem természetes részévé vált a kapcsolatot elmélyítő, szeretettel-teli masszázs is. Örömteli látnom, milyen jól esik ez is nekik! E kettőből született a mondokás, ájurvédikus babamasszázs is.

Ájurvédikus Babamasszázs oktatóként szeretném más anyukáknak is megmutatni azt az ajándékot, amit a gyermekeik masszírozása hozhat a kapcsolatukba.

Szeretem a növényi olajok finom illatát, melegét. Szeretem az érintés szelíd erejét.
Szeretem látni, ahogy megszületik a figyelem és a nyugalom a babákban és az anyákban.  Szeretem a masszázs utáni beszélgetéseket, ahol megtapasztalhatom, ahogy a megértéssel együtt nő az elfogadás bennünk. Nagy öröm számomra, ha átadhatom a szülőknek az ájurvédikus babamasszázs tudásomat!

Mindemellett a jóga majd’ 20 éve elkíséri és segíti napjaimat.