Tények és tévhitek az ájurvédikus babamasszázzsal kapcsolatban

Szerző: | 2019. ápr. 23. | Babamasszázs

Amióta ájurvédikus babmasszázs és ovis masszázs tanfolyamot tartok anyukáknak kaptam jó pár fontos, őszinte kérdést tőlük, amit most szeretnék ebben az írásomban is megválaszolni. Hátha benned is felmerültek hasonló kérdések.

Ájurvédikus? Az valami ezoterikus hókusz-pókusz?

Az Ájurvéda egy 2500 éves gyógyító tudomány. Testi és lelki alkatot, életmódot vizsgál, figyelembe veszi a minket ért hatásokat. Sok-sok év megfigyelése, tapasztalata, ami a ma emberére ugyan úgy igaz. Azért ájurvédikus babamasszázst tanítok, mert itt nem csak egy masszázs technikát kapnak a szülők, hanem egy rálátást milyenek is ők, mi jellemző a gyerekeikre és a velük való kapcsolatukra.  Mindez segíthet minket az elfogadásban.  Ezzel az elfogadással nő köztünk az összhang, és ez egyaránt örömteli az anyának, és a babának. 

Minek a kicsit masszírozni? Van mindene: kiságy, babakocsi, ruhák, pelus, játékok…

Az a tapasztalatom, hogy az érintés az egyik legfontosabb dolog, amit adhatunk. Számos kutatás rávilágított, hogy a masszázzsal erősítjük gyermekünk immunrendszerét. Javul a vérkeringése, a tápanyagellátása a szerveknek, szöveteknek. Gyorsabban gyarapodnak még a koraszülöttek is. Nyugtatja az idegeket, ezáltal mélyebb és nyugodtabban alszik gyerekünk, ami mondanom se kell a szülő alvásminőségét is javítja. Az emésztés is javul, ami különösen hasfájós babáknak és szüleinek hoz nagy megkönnyebbülést.

No és a legfontosabb, hogy nagyon támogatod a korai kötődés kialakulását köztetek masszázsoddal, ami gyermeked egész életére pozitívan kihat.A masszázst nem növi ki egyhamar, hiszen egészen iskolás koráig masszírozhatod ezzel a technikával. Vagyis ez hosszú távú ajándék lesz mindkettőtöknek.

Babamasszázs? Az csak unatkozó anyukáknak van

Ez szerintem egy mém. Ez a két szó egymás mellett, hogy unatkozó és anyuka kizárt. Aki benne van az tudja. Mégis, ha időt szánsz feladataid mellett erre a tanfolyamra, sok olyat tanulhatsz meg, amivel megkönnyíted a mindennapjaitokat.

A masszázs úri huncutság, luxus

A masszázs fontos a testi, lelki egészség fenntartásához és ahhoz, hogy megelőzzük a nagyobb problémák kialakulását. Sőt! Az Ájurvédában a masszázst egy lényeges gyógymódnak tartják.

Babamasszázs? Minek? Jó itthon. Olyan nehéz elindulni

Minden anyuka, aki végigcsinálja ezt a tortúrát a felöltöztetéssel, megérdemel egy nagy-nagy dicséretet a kitartásáért. Embert próbáló feladat egy nyűgös kicsivel elindulni bárhová. Eddig még mindenki azt jelezte vissza, hogy megérte. Sőt, olyan szülő is volt a tanfolyamon, aki azt mondta kár, hogy nem hamarabb jöttek.

Minek a tanfolyam? Néha megmasszírozom a kicsit, ha fáj a hasa

A hasfájás elmulasztásánál többről szól ez az ájurvédikus babamasszázs tanfolyam:

•    Számos, családi kapcsolatainkat érintő, témáról beszélünk.
•    Kitérek a felnőtt testtípusokra.
•    Hogyan lehet beépíteni kisgyerekes életünkbe a masszázst?
•    Milyen trükköket lehet alkalmazni a különböző életkorokban?
•    Kitérek a gyerek testtípusokra. 

Eszembe sem jut az ovisomat megmasszírozni…

A gyerekek ebben az életkorban is ugrásszerű változásokon mennek keresztül mind testileg, mind érzelmileg. Ha ilyenkor születik kis tesó, még nehezebb a nagyobbnak. Folyamatos dac is kialakulhat az anyával szemben. Ezen tudunk változtatni, ha teremtünk egy olyan időt, amikor csak vele vagyunk és megmasszírozzuk, mesélünk, mondókázunk, beszélgetünk, ahogy jön. Nem csak saját tapasztalatból tudom, hogy működik.

Az online ajurvédikus baba- és ovismasszázs tanfolyamon te is megtanulhatod. A kurzust bármikor elkezdheted!

Almási Zsófia

Methamorphosis meseterapeuta
Ayurvédikus Babamasszázs oktató
Marketing-menedzser

 Együttlét, alkotás és szabad mozgás!

Telefon: +36 30/732-8074
Email: zsofia.almasi12@gmail.com

Bővebben

Életemben nagyon fontos értéknek tartom az együttlétet és az egymásra figyelést. Ezért is szeretek mesélni. Engem is elvarázsol és ugyanakkor feltölt a mese. Gyermekeimmel együtt életem természetes részévé vált a kapcsolatot elmélyítő, szeretettel-teli masszázs is. Örömteli látnom, milyen jól esik ez is nekik! E kettőből született a mondokás, ájurvédikus babamasszázs is.

Ájurvédikus Babamasszázs oktatóként szeretném más anyukáknak is megmutatni azt az ajándékot, amit a gyermekeik masszírozása hozhat a kapcsolatukba.

Szeretem a növényi olajok finom illatát, melegét. Szeretem az érintés szelíd erejét.
Szeretem látni, ahogy megszületik a figyelem és a nyugalom a babákban és az anyákban.  Szeretem a masszázs utáni beszélgetéseket, ahol megtapasztalhatom, ahogy a megértéssel együtt nő az elfogadás bennünk. Nagy öröm számomra, ha átadhatom a szülőknek az ájurvédikus babamasszázs tudásomat!

Mindemellett a jóga majd’ 20 éve elkíséri és segíti napjaimat.