Biohacking, vagy jóga és az ötödik öröm?

Szerző: | 2020. júl. 06. | Tudomány és filozófia

Mi az a biohacking? És miben különbözik a jógától?

Nem, nem ment el az esze, akkor nem ő lenne a Twitter vezérigazgatója, és egyben rendkívül gazdag ember. Nagyon is tudja, hogy mit akar: élni, méghozzá minél tovább és minél jobb egészségben…

Listen to „Biohacking, vagy jóga és az ötödik öröm?” on Spreaker.

Mi az a biohacking? És miben különbözik a jógától?

A biohacking fogalmával nemrég találkoztam, Párom hívta fel rá a figyelmem, az orrom elé tolva egy népszerű magazint. Bevallom, ritkán olvasok el magazin cikkeket, de ez felkeltette a figyelmem. Mörk Leonóra Szereljük meg a biológiánkat! Biohacking, avagy csináld magad egészségfejlesztés c. remek írásában így jellemzi ezt a pár éve egyre divatosabb irányzatot:

A biohacker a tudomány és biológia felfedezéseit hasznosítva és önmagán kipróbálva igyekszik fizikailag, mentálisan illetve esztétikailag is optimális állapotba hozni önmagát.

Majd Dave Asprey-t idézi, aki egy professzionális biohackernek számít:

(A biohacking) annak a művészete és tudománya, hogyan változtasd meg a környezeted magad körül és önmagadon belül oly módon, hogy teljes uralmat nyerj a saját biológiád felett.

Hm, ez izgalmasan hangzik! Végül is a jóga szó is ezt az önmagunk felett megszerezhető uralmat jelöli. Sőt, a jóga is egy tudományos módszer, hatásai mérhetők és átélhetők, és arra szolgál, hogy sokkal jobban legyél testileg és lelkileg egyaránt. Van egyáltalán különbség?

Ha elkezdünk kicsit mélyebbre ásni, megmutatkozik, hogy nagyon is lényeges a különbség. Azért érdemes megértenünk, mert feltárja és segíthet hozzáférhetővé tenni a bennünk elrejtett 5. örömöt. Ez a szabadságunk felé vezető út és erő, mely a jóga útja és lényege.

A biohacking – az örökélet kísérlete, vagy kísértete?

Jack Dorsley reggelenként jeges fürdőt vesz, só kivonatot iszik, majd 5 mérföldet gyalogol a munkahelyére. Naponta 2-szer 1 órát Vipassana-meditációval tölt… állva dolgozik az íróasztalánál, amit közeli infravörös fény világít meg. Multivitaminokat szed, hozzá extra adag C-vitamint; okosórával kíséri figyelemmel az alvását… Hét közben kizárólag napi egyszer eszik, hétvégén viszont egyáltalán nem eszik… nem, nem ment el az esze, akkor nem ő lenne a Twitter vezérigazgatója, és egyben rendkívül gazdag ember. Nagyon is tudja, hogy mit akar: élni, méghozzá minél tovább és minél jobb egészségben.

– írja Leonóra.

Jack mindent megtesz tehát teste egészségéért. Naponta meditál, és ezzel hatékonyan kioldja a napi káros stresszt, így várhatóan nem is fog kiégni. Figyel a testtartására, és rendszeresen koplal, amivel segíti, hogy a szervezete sejt szinten regenerálódhasson. Rendszeresen mozog, amivel aktívan tartja a sejtek energia üzemeit, a mitokondriumokat… szóval amit tesz, az tényleg hatásos, és afelé viszi, hogy testileg egészséges maradjon. 

Persze a biohacking könnyen átcsaphat extrémumokba:

(Dave Aspray) félévente őssejteket injekcióztat az ízületeibe, a gerincvelőjébe, a bőrébe és a nemi szervébe… állítólag legalább egymillió dollárt költött már el ilyen módszerekre, de mivel a 46 éves üzletember 180 évig szándékozik élni…

A biohacker tehát a testét és annak működését akarja tökéletesíteni, azért, hogy minél hosszabban ideig éljen. Akár örökké – jön felszínre a tudományt előremozdító, évezredes rejtett álom. De az álom minden egyén szintjén egyszer csak véget ér: mert a test megöregszik és megbetegszik, akár mennyi vitaminnal és táplálék kiegészítővel, és bármilyen más praktikával is kezeltük. És visszapillantva – akár 30 akár 130 év volt – egyetlen pillanatnak tűnik majd. És akkor mi lesz? Ha nem volt más, csak az örökélet ás fiatalság hajszolása, a végén a kétségbeesés, tehetetlenség, fájó kudarc élménye fog beköszönteni.

És mi lesz, ha a biohacking erejében hívő ember egyszer csak nem kapja majd meg a napi „létfontosságú” vitamin és táplálék kiegészítő adagját? Hogyan roppan majd bele ebbe a hiányba pszichikusan majd testileg? Meddig tart majd így a látszólagos egészsége és élete?

A biohacking tehát könnyen vezet újabb és újabb függőségekhez, így rabbá tehet és végső soron gúzsba köt. 

A jóga, mely túlvezet az örökélet illúzióján

[A mantra és a mély meditáció] az egyénileg elkülönült szenvedőt békével, boldogsággal és áldással teli hajlékba vezeti. E tapasztalatokat én magam igazolhatom, miután tanúja voltam sok bölcs halálának. Ugyancsak tanúja voltam sok gazdag ember, tudós és úgynevezett akadémikus halálának is, és láttam szánalmas agóniájukat. Arckifejezésük és reményvesztettségük elég bizonyíték volt számomra… A mulandó dolgok és az emberek iránt kialakított ragaszkodások súlyos és fájdalmas szenvedést váltanak ki a haldoklóból. /Sri Szvámi Ráma előszava Szvámi Véda Bharáti: Mantra és Meditáció c. könyvéhez/

Vajon miért van az, hogy akik a klinikai halálból visszatértek, szinte kivétel nélkül eltűnik belőlük a halálfélelem?

A világ bölcsei, évezredek óta, egybehangzóan állítják: ez a test nem te vagy. A tested olyan csupán, mint a ruhád: ha elhasználódott, leveted, és ha szükséges, kapsz majd egy újat, hogy folytathasd. De miért is? Azért, hogy végigjárhasd az életutad és elvégezhesd a rád szabott életfeladatod – tanítják a bölcsek és jógik. 

A testünkre fontos vigyáznunk, hiszen ez a lelkünk „temploma”. Jelzi fájásaival, érzéseivel, betegségeivel, ha valahol elakadásunk van, és lehetővé teszi, hogy változtassunk: gondolkozásunkon, szemléletünkön, tetteinken és életvitelünkön.

Ha a testet egészségesen tartjuk, akkor fókuszálhatunk a lényegesebb dolgokra, mert így a test nem tereli majd el szüntelenül a figyelmünk.

Amikor ráhangolódunk mások tapasztalatára – vagy a sajátunkéra – együtt rezgünk vele… Minél pontosabban rezegnek velünk mások, annál inkább érezzük, hogy megértenek, sőt, hogy szeretnek minket… emberi természetünk hajt bennünket arra, hogy együttérző, integrált, együttrezgő összehangoltságot adjunk és kapjunk… Az élet kezdetétől a legvégéig, a jóga a kapcsolatról szól. /Dr. Steven Parker, jógi/

A jóga eszközrendszere és ezen eszközök által támogatott életmód arra vezet, hogy felismered, ki is vagy te valójában. Nem egy elszigetelt, mulandó lény, hanem szabad és halhatatlan lélek, aki a másik emberben az útitársát, Fivérét és Nővérét látja, és a velük való egységet benső tapasztalatból tudja, nem könyvekből. Ez az egység-élmény pedig végérvényesen eloszlatja a magányosságot és a félelmeinket.

Szóval a biohacking az illuzórikus elkülönülést fokozza. A jóga pedig épp ezt oldja fel.

A 4 ősforrás és a rejtett ötödik

Testi életünk fenntartása 4 ősforráshoz kapcsolódik: a táplálkozáshoz, az alváshoz, a szexhez és az önfenntartás szükségletéhez. 

Amikor a biohackinget űzi valaki, akkor épp ezt a kapcsolatot erősíti. És ezáltal, egy villanásnyi időre, ami az élet ideje, talán valóban jobban érzi majd magát. 

A jóga eloldozza ezt a függést, és miközben meglepő módon egyre jobban érzed magad a bőrödben, sőt a szociális viszonyaid, kapcsolataid is egyre javulnak, hozzáférhetővé válik számodra egy rejtett ősforrás, és az ezt kísérő elsöprő benső öröm:

Mindezeket egyetlen ösztönben lehetne összefoglalni, amely a végső integráció, az önkiteljesítés és spirituális önmagunk megvalósítása felé hajt, és amelyben a lehető legnagyobb örömöt (ánanda) éljük át. /Dr. Steven Parker, jógi/

Ha kedved van belevágni, vagy folytatni, szívesen látlak stresszoldó, kiegyenlítő, az 5. forrás örömét feltáró jóga óráimon. Akár ONLINE is csatlakozhatsz

Ez a folyamat önmagát erősíti amellett, hogy az ötödik öröm forrása segíthet ellazítani, kioldani zaklatott érzelmeinket… Idővel megtanuljuk rábízni magunkat erre a kifinomult örömre és a pránához (élet-energiához) fűződő kapcsolatunkra, mely az életünket fenntartó erővé válik. /Steven Parker (jógi)/

Részegen attól, mi a csendből ered,
Virulunk a légben, a pránán;
Ti, halandók, nem láttok mást,
Pusztán csak fizikai testünket.

/Rig Véda, Mandala 10, Sukta 136/3/