Energia, tudatosság, spiritualitás

Szerző: | 2019. ápr. 18. | Tudomány és filozófia

Hogyan jön össze a jóga práná, azaz élet-energia fogalma a fizika energia fogalmával? Mi is az energia? És mi a tudatosság?

A minap hosszan beszélgettem a SOTE egyik Professzorával a jóga, valamint a magas vérnyomás jóga terápiája kapcsán. Egy kutatási projekt beindítása a cél, mely feltárja, hogy a szív és érrendszer állapotát hogyan hozza helyre a terápiás jóga gyakorlás.

Ez a Professzor feltett nekem egy igen jó kérdést: mit hív a jóga energiának?

Mert ugye a jógában elég gyakran elhangzik olyasmi, hogy ez és ez a gyakorlat beindítja az energiákat. Meg szó van a kundaliniről, meg az energia testről, azaz a pránamája kósáról. De hogyan jön ez össze azzal, amit a fizikában, (bio)kémiában energiának hívunk?  Természetesen – ismerte el – ha megmozgatom a karom, ott kitágulnak az erek; ha aktiválom a paraszimpatikus idegrendszert (ez a jóga gyakorlás során megtörténik), ellazulnak az izmok, az arteriolákban (kis artériák) is, így javul a szövetek oxigén és glükóz ellátottsága. Vagyis biokémiai, fiziológiai szinten az energia-fogyasztás, áramlás felfokozódik – ez igaz. Én azt mondtam, hogy mindennek van egy másik aspektusa – ami számomra sokkal izgalmasabb, ugyanakkor épp ilyen egyszerűen megérthető.

Hogyan jön össze a jóga práná, azaz élet-energia fogalma a fizika energia fogalmával? Mi is az energia?

 

Ha felemelek egy poharat – így tanítják már a középiskolában is – helyzeti energiára tesz szert. Mi ez a helyzeti energia, vagy potenciál? 

Az energia – lehetőség. 

Lehetőség arra, hogy valami megváltozzon. Ha a poharat elengedem, az leesik (gyorsul, és mozgási energiára tesz szert), és attól függően, milyen a pohár szerkezete, és milyen a talaj, amire pottyan, koppan, eltörik vagy elgurul. A pohár felemelése és elengedése a pohárnak erre ad lehetőséget. Azonban mi, emberi lények, a tudatosság egy magasabb szintjén állunk – a pohárhoz képest :-). Tudatos cselekvőként-megfigyelőként választani tudok, hogy mi történjen a pohárral. Elengedem a poharat, vagy a polcra állítom.

 

 

Minél nagyobb a tudatosság szintje, annál nagyobb a választás szabadsága.

A pohár, ha már elengedtem, nem tud választani, esik, majd puffan, törik. A pohár nem rendelkezik a választáshoz kellő tudatossággal. Egy élőlény igen. Egy emberi lény még inkább. A különbség az élettelen és élő között azt gondolom, épp abban rejlik, mennyire vagyunk képesek szabadon használni a lehetőségeinket. Ezt a tudatossági szint határozza meg. Viszont érthető, hogy a választáshoz szükséges az energia, azaz lehetőség nélkül nem jöhet létre választás.

Ha túlhajtottam magam, és ennek következtében kiégtem, és belecsúsztam a depresszióba, az életenergia szintem süllyedt le, de alaposan. És bár emberi lényként tudatos vagyok, a tudatossági szint is ilyenkor alább hanyatlik: tompává válok, kedvetlenné, nem akarok semmit tenni, sehová menni. Nem rendelkezem ugyanis ehhez megfelelő élet-energiával, ezért nincs a cselekvéshez, választáshoz lehetőségem. Hatalmas ajándék lehet, ha van ilyenkor valaki mellettem, és bátorít, energiát ad és segít továbblépni.

A jóga célja, hogy az életerőt és a tudatosságot kéz a kézben fokozza.

Hogyan is jön tehát össze a práná, azaz élet-erő a fizikai energia fogalmával? Az anyag építőköveit, a kvantumokat tanulmányozva jöttünk rá arra (lásd kvantum-mechanika), hogy a tudatos megfigyelő dönti el, merre halad egy elektron, mi lesz a sorsa. A kvantum-mechanika felszámolta a határvonalat objektív világ és szubjektív világ között. Összefonódunk, anyag és megfigyelő. Tudatosságunkkal, figyelmünkkel mi emberek – és minden más létforma – folyamatosan kölcsön hatunk a Világgal, és ez megszabja, hogyan éljünk a lehetőségeinkkel, azaz a rendelkezésre álló energiával. 

Az energia és élet-energia viszonylatában a lehetőség a „közös nevező”.

Amikor a jóga gyakorlás hatására a sejtek anyagcseréje, az idegrendszer, és az endokrin rendszer egyensúlya helyre áll, 

  • amikor érzem és átélem, hogy jól vagyok,
  • amikor örömmel kelek fel, mert belül tudom, egy remek nap áll előttem: munkálkodhatok a céljaimon,
  • amikor békében fekszem, mert megtettem, amire lehetőségem volt,
  • amikor megélem ebben a békében, hogy összhangban vagyok az Egésszel (hívhatod Istennek is), és
  • megélem a flow-t, azaz hogy életemben egy hatalmas erő, Isten, segít és támogat
  • akkor élek mindazzal a lehetőséggel, ami számomra emberi lényként adatott.

Ez minden spirituális módszer, így a jóga lényege: növekvő energiával, azaz lehetőségekkel, növekvő tudatossággal, azaz egyre szabadabban, összhangban, részt venni ebben a gyönyörű kozmikus táncban. A tudatosságunk szintje határozza meg tehát, mit kezdünk az energiáinkkal, azaz lehetőségeinkkel. És az energiáink emelik a tudatossági szintünket, ami egyre szabadabbá tesz. Ha nincs energiánk (prána), épp annyira tudunk csak élni, mint a pohár, amit ha elengedtek, nincs választása. Leesik. És hogy mi lesz vele? Számít az?