Hűsítő jóga – így érezd jól magad a kánikulában is

Szerző: | 2019. júl. 18. | Jóga gyakorlat és terápia

Mit tehetünk nagy melegben, hogy kiegyensúlyozottak maradjunk? Miért veszélyes a légkondi? Mivel lehet kiváltani?

Amikor kint elviselhetetlenné kezd válni a hőség, korábban a legyezőt vettük elő, manapság, aki teheti, bekapcsolja a légkondit.

Az élet-ölő légkondi

Ez utóbbit én nem szeretem, mert egyrészt rengeteg energiát fogyaszt. Másrészt csak igen agresszív vegyszerekkel lehet csírátlanítani, mely pusztító ránk nézve is, amikor belélegezzük, ami pedig elkerülhetetlen. A csírátlanítást viszont sajnos meg kell tenni rendszeresen (egy szezon alatt 1-2-szer minimum), különben akár életveszélyes baktériumok és gombák milliárdjait fogjuk belélegezni. 

De ami még ennél is fontosabb számomra: a légkondi megóv az élettől. Mit értek ezen? 

Meleg van. Nagyon meleg. Ez kezdetben talán csak kicsit zavar. De amikor már folyik rólad a víz, hát… Egyre elviselhetetlenebb a hőség. Még az árnyékban is perzsel… – észreveszed-e a folyamatot, ahogy egyre inkább belelovallod magad?

Amikor melegem kezd lenni, az első kellemetlen jeleknél már be is kapcsolom, azaz változtatni akarok a körülményeimen. Mi ezzel a baj? Az, hogy nem tudom mindig megtenni, és ez rengeteg benső feszültség és betegség forrása, pl. magas vérnyomás, szív és érrendszeri betegségek. Hogyan lehet ezeket megelőni és kezelni gyógyszerek nélkül? Erről itt írtam.

A légkondi egy olyan eszközzé válik, amivel gyakorlom azt a hamis illúziót, hogy képes vagyok kiiktatni az életem zavaró kellemetlenségeit, és ezzel egyben súlyosan hátráltatja saját fejlődésemet. Segíti tompítani az élet-élményt, és megfoszt attól, hogy gyakoroljam az elfogadását annak, ami van. Eltávolít a jelenből, ahol az életem történik – minden szépségével és kellemetlenségével együtt. 

Bármi, amit teljesen elfogadsz, eljuttat a béke állapotába, beleértve azt is, hogy elfogadod, hogy képtelen vagy elfogadni, hogy ellenállsz. /E. Tolle/

Kinek van itt melege? – kapcsold be a benső légkondidat!

Ki az benned, aki képtelen a meleget, az izzadtságot elfogadni? Ki az, akinek melege van?

Ha megtanulod, hogyan változtass elméd állapotán, az csodálatos élmény. Csodálatos, hogy már nem vagy kiszolgáltatva a külső körülményeknek, a melegnek, és annak, van-e vagy nincs, működik-e vagy sem, tiszta-e vagy sem a fizikai légkondicionáló berendezésed.

Ennek a benső stabilitásnak, hűsítő elme-egyensúlynak a kulcsa a jóga. Összeállítottam Neked egy rövid, 20 perces hűsítő jóga videót, melyet ha gyakorolsz, rendszeresen, sokat segíthet ennek a fontos elme-egyensúlynak az elérésében.

Amikor elmédben visszaállítod az egyensúlyt – ez nem megy magától! –, bár a külső hőmérséklet változatlan, hatalmas megkönnyebbülést hoz, hatalmas felszabadulást. Továbbra is érzed, hogy meleg van, de már nem zavar. És így tudsz fontosabb dolgokra figyelni. Bár a távirányító nem, de az  irányítás most valóban nálad van.

Két hűsítő légző- és energia-gyakorlat a jóga tárházából

A szitali-pránajáma egy különleges, és nagyon hatékony hűsítő gyakorlat. Már pár perc alatt is hatalmas megkönnyebbülést tud adni. Íme:

Előkészítés: ülj egyenes háttal, akár földön egy párnán, vagy széken. Nyisd szelíden a mellkasod, lazítsd el a tested. Hunyd be a szemed, és kezd figyelni a légzésed. Figyeld, ahogy a légzés érinti az orrjáratokat, vagy ahogy emelkedik belégzésnél és süllyed kilélegzésnél a hasfalad. Maradj benne a légzés figyelésben 10-20 légzésig. 

Szitali-pránajáma: Hajlítsd U-alakúra a nyelved, és dugd ki kicsit az ajkak közt. Ezen az U-alakú nyelv szívókán át lélegezz lassan be, és figyeld a hűvös érzést a nyelven, szájban. Majd lassú, lágy és hosszú kilégzés az orron át. Amikor kilélegzel, figyeld a hűvösséget a szájban, és engedd, hogy szétáradjon egész testedben. Végezz így 10-20 kört! Ezt követően pár nyugodt hasi légzés, közben figyeld meg, hogy vagy most, testileg, és milyen az elméd, hogy vagy most a meleggel!

Szitkari pránajáma: ha nem tudod U-alakúra hajlítani a nyelved, ezt végezd helyette. Széthúzod az ajkakat, összezárod a fogakat. A belégzésnél a levegőt hosszan, lágyan a fogaidon át szűröd. A figyelem, épp úgy, ahogy a Szitalinál, a nyelven és szájban lévő hűvös érzésen van! A kilégzés most is hosszan, lágyan orron át történik. Ha fájnak a fogaid, az előző, szitali párnajámát végezd helyette.

Mindkét gyakorlat tehát nagyon hatékonyan hűti a testet és az elmét. Próbáld ki, és gyakorold! A gyakorlással egyre jobban fog menni, és egyre nagyobb élménnyé válik.

Amikor teljesen elfogadod ezt a pillanatot, amikor többé már nem vitatkozol azzal, ami van, a gondolkodási kényszer csökken, és helyét éber nyugalom veszi át… A benső ellenállás mentességnek ez az állapota megnyit téged annak a kondicionálatlan tudatosságnak a számára, ami végtelenszer hatalmasabb, mint az emberi elme. Ez az óriási intelligencia aztán már kifejezheti magát rajtad keresztül, s végre támogathat, belülről is, kívülről is. Ez a magyarázata annak, hogy ha szélnek ereszted benső ellenállásodat, akkor gyakran azt veszed észre, hogy körülményeid jobbá válnak. /Eckhart Tolle: Megszólal a csend/