Jógaterápia – 3. rész

Szerző: | 2018. dec. 03. | Jóga gyakorlat és terápia

A jógaterápiában a gyógyulásod a mellékhatás. Mit ad még?

A jóga nem áll meg ott, hogy nem fáj, nem szúr, nem hasogat. Nem áll meg ott, hogy könnyedén veszed a levegőt, vagy hogy nem frusztrál többé egy vérnyomás mérés. Hogy meg tudjam mutatni Neked, mi a jóga tényleges perspektívája, segít, ha átfutjuk azt a jó pár kulcsfontosságú dolgot, ami alapvető ahhoz, hogy valaki egy krónikus betegségből felgyógyuljon. Mik ezek?

  • Egészségszemlélet: annak megértése és elfogadása, hogy a betegség értünk van, segítségül kaptuk.
  • Rendszeres (minden napi) és kitartó (min. 6 hónapon át) gyakorlás, mert csak így sikerülhet elvékonyítani a hosszan gyakorolt betegség-mintákat.
  • A gyakorlatokat összeszedett figyelemmel és légzés szinkronban végezzük. Mert csak így érhetjük el és írhatjuk át az elménkben tárolt hibás információt, mely a betegség-állapot gyökér oka.
  • Megértjük, hogy senkire sem háríthatjuk a gyógyulásunk feladatát. És ezért felébresztjük szunnyadó erőinket. A szándék erejét, az akaraterőt és a helyes cselekvés erejét, valamint a hitet. Ezek nélkül nem lehet fejlődni, gyógyulni. A jóga gyakorlása szerencsére egyben ezen erők ébresztését is magával hozza.

Ha így jógázol, kitartóan, hittel, elkezd a személyiséged felszabadulni. Döbbenve tapasztalod majd, hogy egyre kevesebb a konfliktus és a stressz az életedben; mintha még azok az emberek is megváltoznának veled szemben, akikkel korábban nagyon nem voltál jól. Javul az életkedved, életörömöd. Ha egy váratlan történés lesújt, vagy felkavar, az egyensúlyod sokkal hamarabb helyreáll.

A meditáció (mely a jóga 7. rétege) egyik szerepe, hogy benső békét ajándékoz neked. Békével élni csodálatos ajándék. Sok probléma és nehéz élethelyzet, ami később jött volna csak felszínre az életedben, fel sem fog bukkanni, vagy sokkal szelídebb módon, épp csak emlékeztetve a tanulnivalóra.

A jóga fokról fokra a teljes szabadsághoz visz el. Mitől szabadulsz majd meg?

Legmélyebb félelmeidtől.

Megérted és megtapasztalod ugyanis, hogy Te nem ez a mulandó test vagy, hanem az örömteli, hallhatatlan Lélek. És ennek átélése az a Boldogság (szat-csit-ánanda), melyet az emberiség évezredek óta keres.

És leszel-e még beteg? Alighanem igen. Miért? Mert a betegség a fejlődés szerves része. Azonban ez nem tesz már többé boldogtalanná, levertté. Mert tudod, Egészséges vagy.

Mit jelent Egészségesnek lenni?

Dr. swami Mudrarúpa (orvos és jógi) gyönyörűen fogalmazott: az Egészség nem a betegség hiánya.

Az Egészség az, amikor képes vagyok mindazt, ami velem történik, előre vivő, pozitív impulzusként tekinteni.

Egészséges vagy. A többi helyreigazítható. 

Senki nem tud helyetted meggyógyulni

Segítséget, értő támogatást azonban fogsz kapni hozzá – ha ezt Te szeretnéd. Szeretnéd? Hajlandó vagy érte tenni? Olvasni nem elég. Az olvasás, tájékozódás fontos, azonban még senkit nem gyógyított meg. Kezdj hozzá most! Hogyan?

Menj el egy tapasztalt jógaterapeutához!

Magas vérnyomás specifikus online kurzust is találsz.  

Az online kurzusokat megvásárlás után szabadon, időkorlát nélkül használhatod. Sőt, ajándékba is adhatod. Katt a fenti linkre, és nézd meg a részleteket.