Jógaterápia – 2. rész

Szerző: | 2018. dec. 03. | Jóga gyakorlat és terápia

Tudod-e mi a jógik zseniális felismerése?

Az első részben, arról írtam, hogy alapvető eltérés van a jóga és a nyugati orvoslás megközelítésében, és épp ez a megközelítés az, amiért a jóga nagyon hatékony tud lenni krónikus betegségek esetén.

Röviden összegezve: a nyugati orvoslás betegség-szemléletű, mely hátráltatja a gyógyulást, míg a jóga egészség szemléletű: a betegséget az élet és fejlődés fontos részének tekinti. A nyugati orvoslás a testi tüneteket akarja megszűntetni és a betegséget kiirtani. Ezzel szemben a jógik felismerték, hogy sokkal több vagyunk, mint a fizikai testünk; a betegségek oka pedig az elme-testünkben, többnyire tudat alatti mintákban, gondolati-gubancokban van, melyek szokásokban, életvitelben és végül testi tünetekben nyilvánulnak meg. Nincs mit kiirtani, ám lehet szelíden, fokról-fokra változtatni önmagunkon. A gyógyuláshoz azonban az elme szintjén kell változást létrehoznunk. Ehhez viszont fontos a kitartó és rendszeres gyakorlás.

Hogyan lehet a tudat alatti elme tartalmakon, azaz betegség-okokon fogást találni?

Íme a jógik zseniális felismerésének 2 fő komponense:

Minden mentális blokk, gubanc tükröződik valahol a testünkben, mint betegség. A szervi problémák, gyulladások, rossz közérzet, orrdugulás, ízületi fájdalmak, magas vérnyomás stb.: mind-mind csupán jelzőfény.

A jóga gyakorlása során a figyelmünket befelé fordítjuk. Miért? Hogy észrevehessük a finom változásokat. És egyben kiélesítsük a figyelmünket.

A mindennapi élet a figyelmet szétszórja, és ezzel szétszórjuk az (élet)energiáinkat is. A rendszeres jóga gyakorlás egyik fontos eredménye, hogy megtanuljuk a figyelmünk fókuszálni.

A fókuszált figyelemolyan, mint a lézerfény: összesűrített, rendezett energia.

És miért fontos ez?

Mert minden információt energia hordoz, és csak így tudod az elmében (ahamkára, vagy egó) lévő hibás információkat átírni. Ez tehát az egyik KULCS, A FÓKUSZÁLT FIGYELEM (ékágra).

A másik pedig a LÉGZÉS. A jóga gyakorlatokat mindig légzéssel szinkronban végezzük. És nem csupán azért, mert így javul a légzés funkció és a sejti anyagcsere (ami igaz). Hanem elsősorban azért, mert a légzés a híd a test és az elme között. Ha csak testmozgást végzel, a figyelmed hol itt, hol ott, és a légzésed tudattalan, már önmagában az is sokat számít, hisz felélénkül a vér és nyirok keringésed. De így csupán torna marad, és a hatása rövid távú lesz, mert az elméig és az ott lévő okokig nem tud elérni a változás.

Ahhoz, hogy mélyen és tartósan gyógyulhass ennél több szükséges: mély figyelem és tudatos légzés. Ez a két dolog a gyógyulás kulcsa. És persze az előző részben említett a RENDSZERES és KITARTÓ gyakorlás.

A gyógyulást 3 erő támogatja, melyek segítenek elhárítani az akadályokat. Mik ezek?

A fókuszált figyelem „lézerfénye” valamint a légzés „hídja” segít elérni azt a területet az elmében, ahol a betegség-okok rejlenek.

Tényleg ilyen egyszerű? Igen az.

Ahogy nekiindulsz, fellépnek komoly hátráltató erők.

De van 3+1 olyan erőd, mellyel elháríthatod ezeket az akadályokat. 

Mielőtt ebbe belevágnék, egy fontos félreértést kell itt tisztáznom.

Senki nem tud Téged meggyógyítani. Sem az orvos, sem egy jógaterapeuta.

Egyedül Te vagy az, aki képes vagy felszabadítani magad, hogy semmi ne álljon természetes gyógyulásod útjába.

Egy orvos, természetgyógyász vagy jógaterapeuta szerepe „csupán” abban van, hogy segít rátalálnod azokra a hatékony metódusokra, mellyel elháríthatod az akadályokat a gyógyulásod útjából; és melletted van, támogat a folyamatban. És mik ezek az akadályok? 

Lássunk egy példát:

Elmész egy jógaterapeutához valamilyen krónikus problémával, pl. asztmával vagy magas vérnyomással. Figyel rád egy órán át, majd ajánl Neked gyakorlatokat, megtanulod és begyakorlod, hogyan végezd ezeket pontosan.

Majd hazamész, és lelkes vagy, mert érzed-tudod, hogy ez jó út. És el is határozod, hogy fogod is gyakorolni, minden nap, ahogy a terapeuta mondta (bár egy kicsit azon kiakadtál, hogy naponta 2-szer (!) 20 perc), na de most mégis elhatározod, hogy belevágsz.

Majd eljön a másnap reggel. És valahogy később ébredsz, a szokottnál is később (mert mondjuk többet ettél kicsit este a kelleténél). És miközben összekapod gyorsan magad (esetleg ezerrel rángatod ki a gyerekeket az ágyból), konstatálod, hogy a tervezett reggeli jógád most elmarad. De sebaj, majd este!

Ám amire hazavergődsz, épp vacsoraidő. Feszült is vagy, éhes is. Meg a többieknek is épp vacsora idő – nehogy már miattam ne együnk együtt! És bár tudod, (a terapeuta mondta), hogy tele gyomorral nem lehet jógát gyakorolni, sóhajtva elfogadod, hogy most nem, de majd lefekvés előtt egy kicsit. Meg majd holnap is… Ám mire ágyba dőlsz, túl fáradt vagy hozzá.

És másnap is valahogy – elmarad.

Majd pár nap múlva nagy meggyőződéssel kijelented (pontosabban az egód): nem megy, egyszerűen nem fér bele az idődbe. Ismerős?

Emberi lényként többféle erőt kaptunk, jóval hatalmasabb erőket, mint a fizikai erőnk.

Egyik a SZANKALP-SAKTI, a szándék ereje

Ehhez olykor az kell, hogy felismerd és kimondd: ez így nem mehet tovább!

Minden krízis (görög szó, azt jelenti kereszt út) azért van, hogy használd végre a szándék-erőd. E nélkül el sem mész egy terapeutához.

A második az ITCSA-SAKTI, az akaraterő

Ez kell ahhoz, hogy tudatosan megteremtsd a körülményeket ahhoz, hogy pl. reggel igen is leülj gyakorolni. Beállítasz pl. egy ébresztőórát. És amikor reggel csörög, nem csak lenyomod, hanem fel is kelsz az ágyból.

A harmadik a KRIJA-SAKTI, a cselekvés ereje

Azaz amikor csörög az óra és felkelsz, nem a mobilt kezded nyomkodni, és kávét keverni, hanem egy frissítő zuhany után leülsz gyakorolni. Minél többször gyakorlod a jógát, annál könnyebb lesz ezt megtenned. Mi az, ami még ebben támogat? Az, ha elhatározod, minden nap ugyanabban az időben gyakorolsz.

És van még egy fontos komponens: ez pedig a HIT:

Mi a hit? Bár még nem tapasztaltad meg, hogy meggyógyulsz ha rendszeresen és kitartóan gyakorlod azokat a technikákat, amit a jógaterapeuta adott, mégis elfogadod és gyakorolsz. Miért bízhatsz ebben? Mert sok jógi állítja tapasztalatból, és egyben sok ezer gyógyult ember igazolja világszerte, hogy működik.

A hit az, hogy miután megértettem, hogyan működik a jóga, kijelentem: NÁLAM IS MŰKÖDNI FOG.

A hit nélkülözhetetlen, e nélkül nincs gyógyulás.

Ám ahogy járod az utat, sok apró „útszéli virágot” kapsz majd ajándékba (pl. javul a közérzeted, az életkedved), ami megerősít a hitedben, és erőt ad ahhoz, hogy kitarts az úton. 

A jóga azonban nem áll meg ott, hogy elmúltak a tüneteid. Sokkal többet ad. Erről szól majd a következő rész.

Ha épp magas vérnyomással élsz, és szeretnél máris belekezdeni egy specifikus jógaterápiás programba, ez az online kurzus szerintem érdekelni fog. 

Az jógaterápiás online kurzusok időkorlát nélkül használhatók, és ajándékba is adhatók.