Szív és érrendszeri betegségek megelőzésének és gyógyításának tudományosan igazolt, gyógyszermentes lehetőségei – 2. rész

Szerző: | 2019. máj. 16. | Jóga gyakorlat és terápia

A szívbetegségek kapcsán az orvos-biológiai kutatásoknak megmutatják, hogy létezik hatékony megelőzés és regeneráció - gyógyszermentesen is.

A krónikus gyulladás központi szerepet játszik napjaink legnagyobb kihívást jelentő betegségeinek esetében, ide értve a reumetoid artitiszt, a rákot, a szív és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegséget, az asztmát és az Alzheimer-kórt is. /Harvard Medical Scool statement, 2018/

Az előző részben bemutattam a szív és érrendszeri betegségek kialakulásának folyamatát. Írtam arról, hogy ezek alap oka a fel nem oldott stresszben van, és abban, hogy ez az állapot évekig, évtizedekig fenáll.

A krónikus gyulladás mely hátráltatja a gyógyulásod

A stressz kiváltotta gyulladásos folyamatokat a szervezet biokémiai egyensúlyának felborulása erőteljesen támogatja abban, hogy krónikussá váljon. 

Ezen a gyulladást okozó ételek elhagyásával, valamint gyulladás gátló étrend-kiegészítők segítségével lehet hatékonyan változtatni.

Dr. Paul Clayton összegyűjti, milyen étrendi elemek járulnak hozzá a krónikus gyulladások fennmaradásához [1]. 

Amikor magas hőmérsékleten sütünk fehérjében, cukrokban és zsírokban gazdag anyagokat, két erőteljes gyulladást gerjesztő anyag keletkezik, az AGE (Advanced Glycation End Product) és az ALE (Advanced Lipoxidation End Product). Lássuk, melyek az AGE-ban és ALE-ban gazdag ételek:

 • olajban sült, rántott hús, szárnyas, hal és sajtok
 • pirított, grillezett hús, szárnyas, hal és sajtok
 • füstölt húsok és sajtok
 • pirítós, bundás kenyér
 • fánk és lángos
 • grillezett zöldségek
 • sült krumpli
 • tükörtojás, rántotta
 • mindenféle csipsz
 • margarinfélék
 • minden feldolgozott élelmiszer, amit magas hőmérsékleten állítottak elő (tartósítás végett), ide értve
 • az UHT tejet, tejport
 • krémsajtokat és a majonézt is.

Ezeket tehát fontos lenne kerülnünk, vagy fogyasztásukat erőteljesen csökkentenünk, hogy támogassuk szívünk és ereink épségét és mielőbbi gyógyulását.

Fontos még tudni azt, hogy a cukorbetegek (2-es típusú diabétesz) megtermelik a maguk AGE-iket, köszönhetően a vér magas cukorszintjének.

A dohányzást tényleg el kell hagyni? És hogyan?

A dohányosok rendszeresen ALE gyulladás faktorokkal árasztják el saját szervezetüket (magas az oxidatív stressz szint a belélegzett füst miatt.) 

Tehát a dohányzás elhagyása a szív és érrendszer gyógyulása szempontjából elengedhetetlen.

A dohányzást – mivel súlyos függőséget okoz – nagyon nem könnyű elhagyni. A megértés itt csupán az első lépés. Érdemes nem megvárni az első komoly és ijesztő jeleket. Ne ennek fenyegetésére, és az utolsó percben cselekedj!

Amikor elhagysz egy függőséget, az önmagában sok belső feszültséget generál, mely elindíthat egy nem kívánt krízist. Épp ezért fontos kiegészíteni a leszokási programot a helyes stresszoldó-hatású jóga gyakorlással.  

Ahogy az energia szinted emelkedik (ez a jóga „mellékhatása” lesz), a dohányzást azért hagyod majd el, mert egyrészt nem vágysz már rá. Másrészt azért, mert sokszor megtapasztaltad azt, hogy feszültségeid oldására sokkal jobb módszerek vannak. Ami ráadásul egészségesebbé is tesz, és még napok múlva is sokkal jobban érzed magad tőle.

Gyulladást gátló omega-3 

Dr. Paul Clayton szerint [1] a mai étrendben alapvetően megváltozott az omega-6 és omega-3 esszenciális zsírsavak aránya, azaz aránytalanul kevés gyulladás csökkentő omega-3-at fogyasztunk (a korábbi évszázadokhoz képest, ahol sokkal ritkább volt például a szív és érrendszeri betegség). 

Az omega-6 olajok – melyek a gyulladást segítik fenntartani – olyan növényekből származnak, melyek termelése olcsó, így a kukorica, a szójabab és a napraforgó, ill. más olajos magvak. Az olyan állatok húsa, melyet pl. kukoricával neveltek, szintén jelentős omega-6 forrás, és a gyulladásos folyamatokat támogatja a szervezetünkben.

Az omega-3 esszenciális zsírsavak ezzel szemben gyulladás gátló hatásúak. 3 alapvető formájuk van, az ALA (alfa-linolénsav), mely egyes növényekben található, pl. jelentős mennyiséget tartalmaz a lenmag olaj. A másik 2 formája az emberi szervezet számára sokkal értékesebb, ezek az EPA (eikozapentaénsav) és a DHA (dokozahexaénsav), melyek jellemzően halakban találhatók. A halak ezeket tengeri algák fogyasztásából nyerik. 

Az omega-3 olajok hatása tudományosan igazolt

Ráadásul igen sokrétűen támogatják a szívet és érrendszert:

A DHA és EPA olajoknak bizonyítottan jelentős gyógyító hatása van a szív és érrendszerre [2]. Így

 • anti-aritmiás hatásuk van: szabályozzák a szívritmust
 • csökkentik az érfalak lerakódásait
 • tágítják az ereket (vasodiletációs hatás)
 • csökkentik az erek, szövetek gyulladásait
 • csökkentik az érelmeszesedést
 • csökkentik a vérnyomást
 • csökkentik a vér szabad zsír és triglicerid szintjét.

Lenolaj vagy halolaj? És mennyit szedjek?

Mivel az ALA olajat, mely pl. a lenolaj kb 58% százaléka, a szervezetünk csak igen rossz hatásfokkal tudja átalakítani DHA és EPA olajokká, ezért közvetlenül halakból nyert jó minőségű olajokkal kell ezt magunkhoz vennünk.

Az Amerikai Szív Társaság (American Heart Assotiation) tudományosan megalapozott ajánlása [2] az, hogy legalább napi 1000 mg EPA+DHA olajat szedjünk, mely kb. napi 1 evőkanál halolajnak felel meg. Ennél magasabb dózis alkalmazása, kivéve a túl magas trigliceridszintet, ahol a dózis akár napi 7 g-ig is emelhető, a jelenlegi kutatási eredmények szerint nem indokolt. 

Szerencsére vannak már olyan halolaj készítmények, melyeknek a speciális feldolgozásnak, ízesítésnek köszönhetően nincs vagy alig van meg a jellegzetes hal íze és szaga, így könnyebben megszokhatók, megszerethetők.

Vannak remek, koncentrált, kapszulás olajok is, ahol napi 2-3 kapszula fedezi a gyógyító adagot.

Valóban „kitört a háború az omega-3 körül”?

Egy, az Indexben nemrég megjelent cikk [7] erősen megkérdőjelezi, hogy valóban használ-e az omega-3 olaj. 

Sőt, az Index-cikk szerzője, Hanula Zsolt, nagyon helyesen felvet egy fontos ökológiai kérdést is:

A perui szardella például 99%-ban halolaj formájában kerül feldolgozásra, évi 4-8 millió tonnával ez a világ legtöbbet halászott hala. … Ha ennyi halat évente kiveszünk az ökoszisztémából, az elég brutális hatással van a táplálékláncban alatta és felette levő fajokra is.

Kétségtelen, hogy nem kell mindenkinek nyakra-főre szedni. Ám ha magas vérnyomást vagy szívbetegséget, érrendszeri betegséget diagnosztizáltak valakinél, szerintem érdemes.

Mindez azonban önmagában természetesen nem elég. Sokat javíthatnánk nem csak saját mentális, testi állapotunkon, hanem ökoszisztémánk állapotán, ha máshogy viselkednénk, döntenénk. Felelősebben. Tágabb látókörrel. Ez nem megy magától. 

A jóga alapvető hatása, hogy kiegyensúlyoz, éberré tesz, és segít jobban átlátni a helyzeteket, használni az intuíciót és így helyesen dönteni. 

A gyógyító zöldség és gyümölcs

A zöldségek és gyümölcsök azért is nagyon fontosak, mert polifenolokat és fitotápanyagokat tartalmaznak, melyek az omega-3 telítetlen olajok gyulladáscsökkentő hatását erősítik [1] azáltal, hogy gátolják a gyulladási folyamatban részt vevő kulcs enzimek (Cox1 és 2, Lipox 5 és 8 ill. MMD) működését.

A London College-ban végzett kutatás szerint [1] legalább napi 0.5 kg zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztanunk (7 adag). Figyelem, ez nem terápiás dózis, hanem az egészség fenntartásához szükséges! 

Jók-e a dobozos, 100%-os gyümölcslevek?

A Gerson-terápia [3] krónikus betegségek gyógyítására szolgál, és elsősorban nagyon hatékony rák terápiaként vált ismertté. A daganatos betegségek mögött, a szív és érrendszeri betegségekhez hasonlóan szintén krónikus gyulladásos folyamatok húzódnak meg. 

A Gerson-terápia része, hogy napi 5-8x megiszik a paciens friss bio zöldségekből és gyümölcsökből készített 1-1 pohár levet. Ez az a terápiás dózis tehát, mely hatékony segítség súlyos, krónikus betegségek esetén. 

A lé készítés azért fontos, mert a gyógyító dózisú zöldség- és gyümölcslevet csak így lehet bevinni (senki nem enne meg napi 5-10 kg-ot ezekből). A lé készítéshez olyan lassú forgású vagy pneumatikus készüléket kell használni, mely során a lé nem melegszik fel. 

Itt kell megjegyeznünk, hogy a magas hőkezeléssel tartósított gyümölcslevek fontos molekulái részben vagy egészben elbomlanak. Épp ezért a boltok polcain sorakozó dobozos és üveges 100%-os gyümölcslevek nem alkalmasak arra, hogy a gyógyulás folyamatát támogassák. 

Milyen gyümölcs és zöldség segít leginkább?

A környezetedben megtalálható, bio idény gyümölcs és zöldség. 

Gondold végig! Ha március van, mitől lesz a vékony héjú alma még friss és ropogós? Szerinted a tél folyamán hányszor fürdették meg ehhez gomba és baci ölő oldatokban? Vagy sugár kezelték, hogy csírátlanítsák?

A kicsit csúnya gyakran sokkal jobb, mint a makulátlan!

Szóval válassz az idényhez illő, friss, és lehetőleg minél kevesebb vegyszerrel találkozott gyümölcsöt! 

 • Menj ki a piacra! 
 • Nézz utána, hol vannak biokertészek!
 • Aszalj magadnak alacsony hőmérsékleten gyümölcsöket télire!

A polifenolban leggazdagabb gyümölcsök [1]: áfonya, málna, szeder, eper, cseresznye, feketeribizli. Ebből a szempontból legértékesebb zöldségek pedig: brokkoli, spárga, cékla, mángold, spenót és káposzta. 

A Gerson-terápiában e mellett sok almát és sárgarépát is használnak, természetesen mindegyik bio kertészetből.

Párolj inkább, és ne süss! Miért?

A főzés célja a tápanyagok felszívódásának segítése és nem a szétroncsolása. És végképp nem az, hogy gyulladáskeltő AGE-k keletkezzenek! 

Ha szép barnára megsült, biztos lehetsz benne, hogy gyulladáskeltővé vált.

Ezért inkább edd nyersen, vagy főzd, párold! A lehető legrövidebb ideig, és a lehető legalacsonyabb hőfokon kellene főzni.

Az olivaolaj, mint az omega-3 „gardedámja”

Fontos polifenol forrás még [1], és így egyszerű és jó kiegészítő lehet, a hidegen préselt (lehetőleg szűretlen) szűz olivaolaj. Ebből min. napi 1 evőkanállal kellene fogyasztani a szükséges polifenol bevitelhez.

Olyan olivaolajat válassz, ami gazdag íz és illat világú, és lehetőleg nem kaparja a torkod, ha lenyeled! Tapasztalatom szerint a nagyáruházak polcain sorakozó hidegen sajtolt, extraszűz olajok között alig van ilyen.

Eleve gyanakodhatsz, ha olyat látsz rajta, hogy származás különféle EU országokból. Másrészt nem a márka számít. 

Szóval érdemes kicsit keresni – vannak már olivaolaj szaküzletek is – és ott kóstolni. Megéri!

Akár a kenyeredre is teheted, vaj vagy margarin helyett! 

Stresszoldó és gyógyító jóga: felszámolja a szívbetegség gyökér okát

A gyulladásokat a szervezetben a tartósan fennálló és nem kezelt érzelmi és mentális stressz hozza létre (az idegrendszer, endokrin rendszer és immunrendszer összjátékaként). A helytelen étrend „csak” támogatja a rombolást.

Jógikus szempontból ilyenkor az energiatest egyes nádijai, energia vezetékei elzáródnak. 

Az élettani folyamatok épp azt segítenék, hogy ezek a nádik ismét átjárhatók legyenek. A nádik elzáródása ugyanis blokkolja a benső információ áramlást, és megakasztja a fejlődés folyamatát. 

A betegség pont azért jön, hogy segítsen visszatalálni az egészséghez

Ha az étkezési szokások megváltoztatásával kialakítottunk egy gyulladásnak nem kedvező hátteret, azzal a problémát tehát korántsem oldottuk fel, hiszen az alapvető ok megmarad. 

Azaz maradnak ugyanazok az elme tartalmak, gondolatok, és élethelyzetekre adott reakciók, amik a problémát előidézték. 

A jógával egy mélyebb szintű gyógyulást kívánunk elérni. Egy olyan állapotot, amikor az életutad egyre könnyedebben (kevesebb szenvedéssel) és egyre örömtelibb módon járhatod. 

Mindez a külvilágban tapasztaltak jelentős átalakulásával is jár. Megritkulnak majd a konfliktusaid is.

Az érzelmi stressz pusztán sporttal nem kezelhető

Sokan a napi stresszt futással vagy más intenzív mozgással igyekeznek feloldani, ami egy jó gyakorlat. A napi rendszeres mozgás, akár napi ½ óra tempós (de nem megfeszített iramú) séta is nagy segítség lehet ebben. 

Az érzelmi stresszt azonban ilyen módon nagyon nehéz kezelni. Amikor futás, úszás vagy séta közben az agyunk tovább pörög, fel-felbukkannak aktuális konfliktusaink, ítélkezünk, panaszkodunk, haragszunk, elkeseredettek leszünk vagy épp nő bennünk a sértettség, egyértelmű, hogy a mozgás önmagában nem elegendő.  

A test csupán a gyógyulás eszköze. A gubanc az elmében van.

A jógában nem a testre akarunk hatni, hanem az elmére. A test csupán ennek fontos eszköze.

Számos olyan technika létezik (satkarmák, ászanák, pránajámák, mudák, jóga-nidra és kriyák) [4], melyek megfelelő kombinációja 

 • hatékonyan oldják a stressz érzelmi komponensét is, 
 • felszabadítják és normalizálják a szív és érrendszert azáltal, hogy 
 • kiegyensúlyozzák az idegrendszert és 
 • harmonizálják az endokrin rendszert, 
 • kitisztítják az eltömődött nádikat
 • segítenek eloszlatni a félelmeket, aggodalmakat, szorongásokat.

Mindez már önmagában bizonyítottan csökkenti a vérnyomást [5] és gyógyítja a szív és érrendszeri betegségeket [6].

A jóga a megelőzésben a legerősebb 

Megelőzésben hatékony szinte valamennyi hatha vagy rádzsa jóga program – kivéve néhány nagyon dinamikus formát, ahol a felkészítetlen testben számottevő sérülések keletkezhetnek. Ha bizonytalan vagy, hogy mi lenne jó neked, keress meg, szívesen segítek eligazodni!

Ha heti 1x eljársz jógázni, az arra nagyon jó, hogy megtapasztald, milyen feltöltő és felszabadító a jóga. Azonban számottevő változáshoz, fejlődéshez, gyógyuláshoz a napi rendszeres gyakorlás szükséges.

A magas vérnyomás nem feltétlenül jelez betegséget. Miért?

A magas vérnyomás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a szív és érrendszeredben elindult egy degeneratív folyat. 

Ismert pl. hogy magas vérnyomást okozhat a vérnyomás mérés önmagában is, pl. fehér-köpeny szindróma. Ilyen esetben mindenképp érdemes megvizsgálni, hogy 

 • van-e bármilyen szervi oka a vérnyomásnak, ill. 
 • van-e nyoma a vérképben gyulladásra utaló faktoroknak (pl. C-reaktív fehérje, CRP).

A fehér-köpeny szindróma esetén mindenképp fontos, hogy otthon, naponta többször mérd és naplózd a vérnyomásod.

Mindenesetre, ha fennáll a magas vérnyomás, érdemes szelíd gyakorlatokkal dolgozni, olyanokkal, melyek gyógyítóak, és magas vérnyomás mellett is biztonságosan végezhetők. 

Vérnyomást csökkentő online videó kurzus

A magas vérnyomás gyógyítására összeállított video kurzusban találsz ehhez egy otthon végezhető jóga programot. Ezekben olyan egyszerű jóga gyakorlatokat válogattam össze és mutatok be pontosan, melyet akkor is használhatsz, ha az érrendszered már érintett, és elindult egy degenerációs folyamat. 

A gyakorlatok könnyűek, nem igényelnek hajlékonyságot.

A gyógyszerek fokozatosan elhagyhatók

A jóga gyakorlatok akkor gyógyítanak, ha kitartóan végezed ezeket. És minden nap. Addig, amíg a vérnyomás normalizálódni nem kezd. Ez az egyik jó jel. A másik, hogy sokkal jobb lesz a közérzeted és a kedved. Mit kell ilyenkor tenni? Folytasd a gyakorlást!

Pár hónap múlva pedig – együttműködve házi orvosoddal vagy kardiológusoddal – várhatóan elkezdheted majd a gyógyszerek dózisát csökkenteni. 

Fontos, hogy a gyógyszerek csak fokozatosan hagyhatók el!

Jóga a szívbetegségen innen és túl…

Egyes jóga technikák, pl. relaxáció vagy jóga nidra még akut szívproblémák esetén, pl. szívinfarktus alatt vagy azt követően is biztonságosan végezhetők (pl. jóga-nidra) [4], sőt végzésük bizonyítottan javítja a túlélési esélyeket [6].

Minél speciálisabb, összetettebb a helyzet, annál inkább igaz, hogy érdemes egy képzett jóga terapeuta segítségét kérni, hogy a gyógyulás a lehető leggyorsabb, a gyakorlás a lehető legbiztonságosabb legyen.

Ne öljön meg a félelem!

A jóga gyakorlatok szív-neurózis esetén (cardiac neurosis) is alapvető segítséget nyújtanak. Sok embert érint: a kardiológus megállapítja pl. az előre haladott koszorúér szűkületet, vagy a szívizom, szívbillentyű részleges károsodását. Ennek hatására létrejön egy folyamatos félelem egy végzetes szívrohamtól, szívmegállástól. Gyakran épp ez a stressz az, ami a végzetes helyzetet előidézi. 

Ilyen helyzetben épp ezért kulcs segítség lehet a fent említett vezetett relaxáció, jóga nidra, vagy a jóval komplex magas vérnyomás jógaterápiás tanfolyam.

A jógában a gyógyulás a mellékhatás

A jógát alapvetően egészséges embereknek hozták létre. Az elmúlt 50-60 év több ezer célzott kutatása, melyet Indiától az USA-ig sok neves kutató intézetben szisztematikusan végeztek, egyértelműen bizonyította, hogy a jóga erőteljesen elősegíti a regenerálódást, gyógyulást. 

Azonban a jóga nem áll meg ott, hogy jobban vagy, elmúltak a tünetek. Sokkal többet kapsz. Ha többet szeretnél erről olvasni, ajánlom figyelmedbe a Jógaterápia c. írásomat. Ebből megértheted, miért mondom azt, hogy a jógaterápiában a gyógyulás csupán a mellékhatás. És milyen ajándékok és természetes-csodák várnak még rád ezen az úton.

Irodalom

[1] Legyen az ételed a „Gyógy-szered”! (Let your food be your pharmaco-nutrition), by P. Clayton, (Paul Clayton Education Oxford) 2018: https://drpaulclayton.eu/

[2] Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Diseases, by C.J. Lavie et al. (Journal of the American College of Cardiology, vol 54, No.7) 2009: https://www.jacc.org/doi/epdf/10.1016/j.jacc.2009.02.084

[3] Geson-terápia, lásd a magyarországi Gerson-intézet honlapját: http://www.gerson.hu/ 

[4] Yoga and Cardiovascular Management, by Swami Satyananda, (Yoga Publication Trust, India) 1984.

[5] Effectiveness of Yoga for Hypertension: Systematic Review and Meta-Analysis, by M. Hagins et al., (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, vol 2013) 2013. https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/649836/

[6] Effects of yoga on cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis, by H. Cramer et al., (International Journal of Cardiology, vol 173, 170-183) 2014:  https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167527314003702

[7] Kitört a háború az omega-3 zsírsavak körül. Szerző: Hanula Zsolt. Index, 2018.08.08.: https://index.hu/techtud/egeszseg/2018/08/08/kitort_a_haboru_az_omega-3_zsirsavak_korul/