Ki az aki gyógyít? – 1. rész

Szerző: | 2018. nov. 08. | Jóga gyakorlat és terápia

Bepillantás a gyógyítás rejtett színfalai mögé. ThetaHealing és jóga.

 

(Emberi lényként) megérdemeljük, hogy megismerhessük az élet titkát; az élet halhatatlanságát megtapasztalhassuk; az örök bölcsességet megérthessük.
/Szép Ferenc, vezető jógaoktató/ 

Volt-e már Veled úgy, hogy nyomtad az ágyat, megérkezett a doktor és pusztán attól, hogy odajött hozzád és megkérdezte, hogy vagy, rögtön megkönnyebbültél, jobban lettél? Vajon miért?

Dr. Swami Shankardevananda orvos és jógi ír le egy esetet a könyvében (Yogic Management of Astma and Diabetes), amelyben egy kórház sürgősségi ügyeletére egyszer csak beesik egy fuldokló-kékülő asztmás, és az ügyeletes orvos, aki a szolgálata vége felé jár, és rettentő fáradt, ráteszi a kezét a hörgő, levegőért kapkodó beteg hátára, majd azonmód elalszik. Amikor rövid, pár perces szendergéséből felriad, egyrészt elpirul, és szabadkozni akarna, de egyszer csak észreveszi, hogy az asztmás betegének a rohama megszűnt anélkül, hogy beadta volna neki a tervezett injekciót. Vajon hogy lehet ez?

Amikor a jógaterápiát tanultam a Magyar Jógaakadémián, egyik tanárom, Zoltai Miklós (vez. jógaoktató, jógaterapeuta, pszichológus) azt tanította nekünk, hogy nem az orvos gyógyít és nem a terapeuta. Ha valaki azt képzeli, hogy gyógyítani tud, az az ember súlyosan téved. Az orvos vagy egy terapeuta csupán asszisztálhat a gyógyulás folyamatában. Isten (Brahman) az, aki gyógyít. Vajon valóban így van ez?

Nemrég nagyon izgatott lettem, ugyanis elmentem egyik ismerősömhöz, aki kb. 6 éve ThetaHealinggel foglalkozik intenzíven. Miért lettem olyan izgatott? Azt tudtam meg, hogy a ThetaHealing megalapítója Vianna Stibal nagy fájdalmak közt küzdött nyirokmirigy rákkal; majd egyszer csak rájött, hogyan kapcsolódjon úgy Istenhez, hogy ebből a kapcsolatból azonnali gyógyulás szülessen. Az orvosok által végzetesnek tekintett rákja egy csapásra megszűnt, és a rákból adódó súlyos testi deformációi is feloldódtak. A módszert tovább finomította, leírta, tanítja, és több ezer embernek hozott és hoz gyógyulását vele világszerte; sok-sok olyan embernek is, akik előtt az orvosok tehetetlenül álltak. Mi az, amit tud Vianna, és szemmel láthatólag nem tud az orvoslás?

A metódus „nagyon egyszerű”, bárki megtanulhatja – állítja Vianna. Annyi az egész, hogy intenzív vizualizációval felébresszük benső energiáinkat (prána), harmonizáljuk energia központjainkat (csakrák), majd kilépünk gondolatban a fejtetőnkön lévő korona-központon keresztül (szahaszrárá), áthaladunk a létezés 6 síkján (lókák) majd megérkezünk a 7. síkra, ami a formanélküli Isten gyöngyházfényben ragyogó tere (szatja lóka). Ebben feloldódva (szamádhi), elrendeljük (Istennel együtt) a gyógyulás folyamatát, és megerősítjük ezt, verbalizálva és hálát adva annak, hogy megtörtént. És van még egy kulcs elem: a terapeuta valóban, tanúként látja (érzékeli) belül a gyógyulás folyamatát. Ez, az éber tanú állapot hozza létre ugyanis az egészség állapot kvantum-ugrását, amit mi gyógyulásként érzékelünk. Vianna szerint egy előrehaladott rákos betegséget semmivel nem nehezebb meggyógyítani, mint egy náthát. Döbbenetes, igaz?

 

A tudatunkat kivetítettük erre a fizikai síkra, ezért ezt érezzük, de többek vagyunk. Képzelhetünk bármit, koncentrálva megváltoztathatjuk a valóságot, ami körülöttünk vagy bennünk van. /Szép Ferenc, vez. jógaoktató /

Ha a ThetaHealing „egyszerű” vizualizációs-elrendeléses folyamatban bárki elérheti a gyógyulást, mi szükség van az orvosra, terapeutára? Hát a jóga gyakorlataira és ezek gyakorlására akár évtizedeken át? – töprengtem. 

Patandzsali úgy kezdi a jóga szútráit, hogy rögzíti a jóga célját: az emberi elme zavaró gondolat hullámait kell elcsendesíteni. Miért? Mert így be tud a gyakorló lépni a szamádhi állapotába, azaz Isten birodalmába (ahová Vianna is belép, mikor magát vagy másokat gyógyítja). Patandzsali azonban felismerte, hogy ez nem mindenkinek ilyen egyszerű. Ezért azt mondja, hogy akinek ez nem megy még, az gyakorolja a kriya-jógát, ami az Istennel való együtt cselekvés útja (később még írok róla). És akinek még ez sem megy, mert mondjuk nem hisz Isten létezésében, vagy nem tudja Istent (vagy egyik inkarnációját, pl. Jézust) folyamatosan elméjében tartani, egyesülve vele, akkor gyakorolja az astangát, azaz a jóga 8 rétű technikáját. Mi ez a 8 réteg?

  • Jáma és nijáma, azaz a helyes viselkedés másokkal és önmagunkkal (lásd tízparancsolat)
  • ászanák, azaz testhelyzetek
  • pránajáma azaz az életenergiák benső irányítása
  • pratjahára, azaz az érzékek visszavonása, hogy ne vigyék el ezek a figyelmünket a fontos benső folyamatoktól
  • dharána, azaz koncentráció, mely „lézerfényként” összpontosítja energiáinkat
  • dhjána, azaz meditáció, mely a teljes önátadás, melynek következménye (a Kegyelem által) nem más, mit a
  • szamádhi (melynek több szintje van), azaz a belemerülés-összeolvadás a teremtés egészével, Istennel

Hogy lehet, hogy ez Viannának egyből ment? És hogy lehet, hogy egyáltalán meggyógyul bárki is, magától, vagy orvostól, műtéttől vagy gyógyszerektől?

A gyógyszerekkel valóban lehet enyhülést hozni, számtalanszor tapasztaltam. Viszont gyógyulást nem ez hoz, sőt, tartósan használva toxiniokkal telíti a szervezetet. A gyógyszert mankóként kellene felfognunk, hogy segítsen visszaállítani természetes egyensúlyunk. Ugyan így, bármilyen orvosi beavatkozást, akár egy műtétet, hasonló módon lenne érdemes felfognunk. Egy összeforradó csont egyetlenegy sejtjét sem képes egyetlen egy ember sem – hacsak nem úgy, mint Vianna – előidézni.

A jóga gyakorlatok a tapasztalatom és jelenlegi tudásom szerint elvisznek a mély gyógyulásig. Hogyan? Úgy, hogy eltávolítják a gyógyulás útjában lévő testi, energetikai és mentális akadályokat. A gyógyulást nem az ászanák hozzák, és nem is a pránajáma. A gyógyulás akkor következik be, amikor a jógázó az erőfeszítést követően ellazul egy relaxáció vagy jóga-nidra során. Épp olyan természetesen, mint ahogy a szíved dobog vagy a körmöd nő. A gyógyulás tehát mindig önátadásban jelenik meg, amikor az emberi agy EEG hulláma a théta vagy delta tartományba kerül. Mi hoz ilyen állapotba? Pl. a meditáció, ha elmélyült. Vagy egy jóga-nidra. Vagy a ThetaHealing során a terapeuta.

Mindemellett van egy fontos komponens a gyógyulás/gyógyítás során, és ez a Kegyelem. Azt gondolom, hogy a folyamat nem működhet a Kegyelem nélkül. Mi a Kegyelem? Kegyelem az, amikor valaki, mint pl. Vianna, eljuthat Istenhez, és megértheti és megtanulhatja az Istennel együtt gyógyítás művészetét. Vianna szerint egyetlen egy kritériuma van, hogy valakit a ThetaHealinggel meg lehessen gyógyítani: feltételek nélkül bíznia kell Istenben. Ez azonban Kegyelem nélkül lehetetlen. Kegyelem azonban az is, ha valaki megismerheti és gyakorolja a jógát. A többi rajtunk múlik.

következő részben egy személyes élményen keresztül megmutatom a gyógyítás és gyógyulás folyamatának működését, és kulcsát.