Szeretettel beoltva

Szerző: | 2021. jan. 29. | Jóga gyakorlat és terápia

Azt kérdezte, hogy mi a véleményem a Covid oltásról, én mit tanácsolok. Azt feleltem, hogy bármilyen döntési helyzetbe is kerülünk, ha helyesen szeretnénk dönteni, túl kell lépni a racionális elmén. Miért, és mit jelent mindez?

Az élet nagy kérdéseire nem válasz van, hanem változás – mibennünk.

A minap beszélgettem egy életvidám, kedves idős hölggyel, aki rendszeresen jógázik velem online (az immunerősítő online jóga kurzusom része havonta 30 perc személyes beszélgetés is). Azt kérdezte, hogy mi a véleményem a Covid oltásról, én mit tanácsolok.

Azt feleltem, hogy bármilyen döntési helyzetbe is kerülünk, ha helyesen szeretnénk dönteni, túl kell lépni a racionális elmén. Miért, és mit jelent mindez?

Érvek és ellenérvek helyett…

Ha kitartóan kutatok az érvek és ellenérvek után, ha fontos nekem az őszinteség önmagammal szemben és emiatt elfogulatlanul mindkét oldalt szeretném feltárni, egyaránt találok majd bőven érveket a mérleg mindkét serpenyőjébe. Épp így találhatunk bőven érveket az oltás mellett és ellen is. És hidd el, mindez akkor is így marad, ha úgy döntesz, leásol a tudományos megközelítés mélységeibe. Sőt, minél mélyebbre ásol, a bizonytalanság, a zavarodottság várhatóan egyre csak nő majd benned.

A gondolkodó elme hasznos és hatásos szerszám, ám ha teljesen átveszi életed irányítását, és nem veszed észre, hogy az csupán csöppnyi aspektusa annak a tudatosságnak, aki valójában vagy, akkor bizony rendkívül korlátozó valamivé válik. /Eckhart Tolle: Megszólal a csend/

Aki jógázik (vagy más spirituális gyakorlatokat végez rendszeresen), rendelkezésére áll az eszköz ahhoz, hogy helyesen döntsön. Képes ugyanis arra, hogy elcsendesítse az elme zaját, és túllépjen az elme korlátain. Ezáltal pedig rákapcsolódhat egy olyan információ forrásra, mely máskülönben nem hozzáférhető. Mit kell ehhez tenned?

  1. Ha tele van a fejed a nap dolgaival, végezd el ezt a rövid és könnyű gyakorlatsort, amely munka után, a nap végén segít letenni a problémákat, és elcsöndesíteni az elmét. 
  2. Feküdj utána hanyattfekvésbe (savászana), és haladj végig a testeden, és tudatosan lazítsd el! Végezhetsz egy feltöltő rövid relaxációt vagy jóga nidrát (mély relaxáció) is.

jóga-nidra vagy mélyrelaxáció – 30 perc 3-4 óra pihentető mélyalvással ér fel!
  1. Képzeld el az egyik lehetőséget, ami mellett most dönthetsz. Például képzeld el azt, hogy elmész és beoltatod magad. Érezd is át, hogy vagy utána! És figyeld meg, mit üzen a tested! Mit érzel a lábaidban, a kezeidben, a hasadban, a mellkasodban, vagy a fejedben? 
  2. Aztán vidd figyelmed a lélegzetedre, végezz Uddzsáji légzést 1-2 percig: ki és belégzés orron át, a lehető leglassabban, leghosszabban, de végig könnyedén. A kilégzésnél pici hortyogó hanggal, ún. hangszalagrés szűkítéssel lélegezz! Figyeld ezt a finom, sustorgó hangot! Az Uddzsáji pránajáma pszichikus légzés, mely kioldja a testi és érzelmi feszültségeket. Kisöpri belőled az előző vizualizáció hatását. 
  3. Aztán képzeld el és éld át belül a másik lehetőséget is! Például képzeld el, hogy úgy döntesz: „Egészséges vagyok, és az egészségem érdekében nap mint nap jógázom, sétálok a jó levegőn.” Vagy bármi mást, amit az egészséged érdekében nap mint nap teszel, vagy tenni szeretnél. Mit érzel most a testedben?

A testérzések egyértelműen rá fognak mutatni arra, hogyan érdemes döntened.

Fontos megjegyeznem, hogy tagadással ez nem működik. A „beoltatom magamnak” nem ellentéte ugyanis a „nem oltatom be magam.” Azért nem, mert a „nem” egyrészt feszültséget szül benned. Az ellenállás valamivel szemben mindig feszültséget szül. Másrészt a mélytudat nem érti a „nem”-et. Tehát arra fókuszálj, amit az egészségeged érdekében teszel, vagy tenni szeretnél!

Amikor felszabadítod önmagad

Ha így teszel, nem hárítod a döntést, egészséged kérdését másokra. Nem mondod azt, hogy majd ő meggyógyít, majd ez vagy az megvéd a Covidtól, vagy az élet más megpróbáltatásaitól. Nem adod át az irányítást az életed felett másoknak. Felszabadítottad önmagad.

Az emberi evolúció következő lépése: túllépni a gondolaton. Ez most sürgős feladatuk. Ez nem azt jelenti, hogy többé ne gondolkozzunk, csupán azt, hogy ne azonosuljunk teljesen a gondolattal, hogy ne legyünk a gondolat megszállottjai… Érezd benső tested energiáját! A mentális zaj azonnal lecsökken vagy elül. /Eckhart Tolle/

Ha felszabadítottad magad, az azzal jár, hogy felelősséget vállalsz a döntéseidért. Akkor is, ha az esetleg szembe megy a tömegvéleménnyel, akkor is, ha az esetleg józanésszel nehezen megindokolható.

Vedd észre azt is, hogy mindez azzal is jár, hogy már nem vitatod el mások döntését, annak igazságát vagy jogosságát. Nem vitatkozol, nem hibáztatsz, és nem győzködsz másokat, hogy ők is tegyenek úgy, mint ahogy Te tettél.

Tovább, a Szívig…

Amikor Jézust megkérték a tanítványai, hogy tanítsa meg őket imádkozni, ezzel azt kérték Jézustól, hogy hadd kapcsolódhassanak ők is az Atyához, a Teljességhez. És Jézus ezeket a szavakat tanította nekik:

… Kérlek, szabadíts meg tévedéseink béklyójától, ahogy mi is lemondunk a hatalomról, melyet mások hibái nyújtanak… /részlet az arámi Miatyánkból/

A következő lépés tehát, miután felszabadítottad magad, hogy viták és hibáztatás helyett a tekinteted fordítsd a Fény felé; az érvek és ellenérvek csatateréből emelkedj fel a Szívedbe! Ha a Szívedbe emelkedtél, minden emberben a testvéredet látod majd, függetlenül attól, mit gondol épp, miben hisz, mi mellett érvel, miért harcol éppen. 

Megbocsátani annyit tesz, hogy hagyod, hogy leoldódjanak rólad a tévedések béklyói, azok is, amit Te csavartál önmagadra, és azok is, amit mások tettek rád. És nem vetsz béklyót másokra sem, mert azt önmagadra vetnéd. Másrészt tudod, hogy a hibák csupán kerülő utak, melyek által érlelődünk.

Így már nem veszel bele az események, a gondolatok, a vélemények, harcok, a Covid és más fogalmak idő korbácsolta tengerébe. Felszálltál, felszálltunk együtt Noé bárkájára. 

A tisztító vízözön itt van. A Bárka pedig létezik – Te benned nyílik a kapuja.

Minden világévnek van egy nagy vezetője, egy Manuja, aki az életet, és ami abban fontos, a magot továbbmenti, átemeli a tisztító vízözönön. Amikor erre a hegyre mész és itt meditálsz, Noé bárkájába szállsz. Noé bárkájában utazni a legmélyebb közösségi élmény, és tele van reménnyel. /részlet az Ahol a párhuzamosok egybeérnek c. könyvből/

Olvasd el a következő részt is, melynek címe Oltás vagy Oltalom? Mi az a 7 egyszerű lépés, mellyel felszállhatsz Noé bárkájára?