Változtasd arannyá! – avagy a napüdvözlet alkímiája

Szerző: | 2022. aug. 27. | Jóga gyakorlat és terápia, Kiemelt

Sok hónapja gyakorlom a napüdvözletet intenzíven, és újabb és újabb elképesztő felfedezéseket teszek. A napüdvözletben benne van az egész élet annak minden mozzanatával.

A születéssel, a kamaszkor lángolásával, a felnőttkor érték teremtő munkájával, az összegzéssel és a lényeg kiemelésével – mely az arany létrehozása, a traszmutáció folyamata. Mindez elvezet az életelixirhez – a mély gyógyuláshoz, és visszatéréshez a Fénybe, az egységbe. 

Mivel a pránával szinonim, Szúrja minden betegség gyógyítója… Mint mondják, azok, akik a szúrja namaszkárát (azaz a napüdvözletet) a légzésritmusokkal, valamint ezekkel a mantrákkal együtt naponta tizenkétszer elvégzik, száz évig élnek. /Szvámi Véda Bháráti: A kundalinierő rejtelmei/

A jóga a tapasztalat útja, hiszen az átélés ér igazán valamit, emiatt a napüdvözlet fénybe emelő és gyógyító benső alkímiája lesz az őszi jógatábor fókuszában. Alább pedig röviden bemutatom, hogyan függ össze a jóga, az alkímia és a homeopátia – ez a három ősi, gyógyító tudomány.

Meg lehet gyógyulni egy krónikus betegségből

Egy neves idős orvos mondta minap a fülem hallatára a Semmelweis Egyetemen dolgozó egyik kollegájának: igen, ma úgy tudjuk, hogy ez és ez a betegség gyógyíthatatlan. De tudod, egyszer csak történik valami, és az illető meggyógyul. Ez a professzor tapasztalatból tudott egy nagyon fontos dolgot: a gyógyításról a mai orvostudomány messze nem tud mindent. Az ember teszi a dolgát, és ha jó irányba halad, egyszer csak azt veszi észre, hogy valami megváltozott, túllépett egy elakadáson, azaz meggyógyult. Dr. Rajan Sankaran homeopata orvos szerint [1] a betegség tévképzet, pontosabban a valóság téves felfogásából, az átéltek téves értelmezéséből és ezek mély rögzüléséből származik. Bárki, aki valóban gyógyít, meg kell értenie a teljes fizikai-érzelmi és mentális képet, meg kell értenie több síkon, hol történt az elakadás, és ezen a téren kell előre segítenie a paciensét. 

Egy jógaterápiás nyitó beszélgetésen épp úgy, ahogy pl. egy nyitó homeopátiás esetfeltáráson pontosan körvonalazódik, hol van az elakadás, amin tovább kell a terapeutának segítenie a hozzá fordulót. Az eszközök természetesen eltérőek. Egy széles látókörű orvos a gyógyszeres kezelés mellett, pl. életmód váltást és megfelelő pszichológusi támogatást fog javasolni. Egy homeopata orvos megkeresi az elakadás tünetképével rokon homeopátiás szert. Egy jógaterapeuta pedig olyan naponta végzendő gyakorlatokat, ászanákat, pránajámát (légzéssel összekötött energia gyakorlatokat), mantrákat (gyógyító rezgéseket) fog javasolni, melyek az elakadásból segítenek továbblépni. 

Ha jó a terápiás út kiválasztása, a paciens az utat járva képes lesz feloldani a betegség mélyén, többnyire a tudattalanban megbúvó alap okot. Azt veszi észre, hogy a tünetek rendeződőben, a hangulata és egész életfelfogása megváltozott. Nem lehet úgy meggyógyulni, ha valaki ragaszkodik a régihez. A gyógyulással minden megváltozik. 

A gyógyulás folyamata nem lineáris, vannak stagnáló időszakok, és gyors változások. Az embernek hittel és kitartással kell járnia egy választott utat. Hittel, mert minden élethelyzet egyedi, és senki nem tudja előre megmondani, hogy a gyógyulás hogyan és mikor tud bekövetkezni. Jelek vannak az úton, melyek megmutatják, jó úton jár-e az illető. És ezek a jelek sem mindig mutatnak egyértelmű javulást, sőt, akár átmeneti rosszabbodás is kísérheti a gyógyulás folyamatát. Épp emiatt kell egy tapasztalt terapeuta, aki képes értelmezni a jeleket, bátorítani az úton, vagy akár módosítani a terápiás szereken vagy gyakorlatokon, ha az szükséges.

Sankaran fent említett könyvében idézi egy nagyon híres homeopata orvos kollégáját, akit egyszer megkérdeztek, hogy ilyen esete volt-e már. Mire az orvos: hát nagyon remélem, hogy nem! Aki elég mélyre ásta magát a gyógyítás művészetében, pontosan tudja, hogy nincs két hasonló eset. Ha egy orvos vagy terapeuta a betegséged tünetképe alapján protokollokon akar végigtuszkolni, onnan szerintem érdemes mihamarabb továbbmenni! A gyógyulás folyamata éppúgy sajátosan csodálatos, ahogy az életed.

A napüdvözlet sokrétű gyógyító ereje

Ebben az írásban bemutatok egy ősi, Védikus gyökerekkel rendelkező jóga technikát, mely átfogja a lehetséges emberi elakadások teljes spektrumát, és segít továbblépni, továbblendíteni az élet kerekét. A napüdvözlet, vagy szúrja namaszkár, nem egy protokoll, hanem egy rendkívül hatásos eszköz, mely segítségével személyes elakadásodat tárhatod fel és oldhatod fel. A napüdvözletről és a napüdvözlet pozitív hatásáról az egészségre számos tanulmány született, köztük tudományos igényűek is. Egyik remek könyv Stec professzor Surya Namaskar c. könyve [2], aki évtizedeket szentelt a téma tanulmányozásának. Hasonló remek könyvecske, mely már magyarul is elérhető, Szvámi Satyananda Napüdvözlet c. írása [3]. 

A napüdvözletről tudományos vizsgálatok alapján elmondható, hogy előnyösen hat a légző szervekre, átmossa a teljes tüdőt, növeli a vér oxigén szintjét (és az oxigén felvételét segítő CO2 szintet is), így a teljes szervezet vitalitását, és az immunitását, ellenálló képességet is jelentősen fokozza. A szívre és érrendszerre is rendkívül előnyösen hat, mert a szívizom vér és oxigén ellátottságát fokozza, így segíti a szívműködést, a szívizom regenerálódását, és a megfelelő keringést. A szívünk egy ritmus szerv, a napüdvözlet ritmust hoz az életbe. De a szív ennél többet tud, amit a napüdvözlet úgyszintén támogat:

Az ötödik agyunk nem a fejünkben van, hanem a szívünkben… a szív-fej dinamika határozza meg tudatosságunk természetét. 

A neuro-kardiológia, egy új tudományág, felfedezte, hogy a szívünk sejtjeinek 60-65%-a nem izomsejt, hanem idegsejt. Egy önálló agyat képez a szív – mondja Stec professzor [3] a terület kutatóit idézve. Azaz a szívünk idegrendszere emberi létünk fontos aspektusát tükrözi vissza. Emberek nem csak attól leszünk, hogy a fejünkkel gondolkodunk, hanem attól, hogy érzelmeink és kapcsolati életünk is van, és ha ezt sikerül kiegyensúlyoznunk, a harc prekoncepcióit elengedve, együttérzően tudunk fordulni mások felé, gazdaggá válik az életünk. A gazdagságunk, az arany, amit formálunk, a szívünk terében összefonódó energiákból épül fel, és körülöttünk tükröződik.

Az emésztő rendszer szervei – ahová szintén az egyik agyunk kapcsolódik, hiszen a magzati evolúcióban az idegrendszer kb 1/3 a bélrendszerhez kötődik – a napüdvözlet során egy intenzív masszázst kap. Ez lehetővé teszi, hogy a pangások megszűnjenek, a gyulladásos folyamatok rendeződhessenek. A hasi agyra való hatás eredménye, hogy a düh, harag és hasonló energiát felemésztő rögzült, zsigeri, gyakran nem tudatosított, elnyomott viselkedés minták tudatosodhassanak, és mélyen oldódhassanak, mely alapvető fontosságú a gyógyuláshoz. A megbocsátás felszabadító élménye nélkül sosem jöhet létre a gyógyulás.

A napüdvözlet, ha valaki megfelelően és kitartóan gyakorolja, harmonizálja a teljes endokrin rendszert, azaz képes helyreállítani a felborult alvási ciklust (tobozmirigy), képes harmonizálni az anyagcsere folyamatokat (pajzsmirigy) és így oldani a letargiát, fáradékonyságot, hat a vércukor egyensúlyra, és különösen hatékony segítség lehet, ha valaki 2. típusú diabétesszel vagy inzulin rezisztenciával él.

A benső alkímia, az életelixir feltárása önmagadban

Bóna László Párhuzamos Valóságok, A hermetikus homeopátia alapja c. könyvét [4] olvasva döbbentem rá arra, hogy a napüdvözletben benne rejlik az alkímia egésze. A 3 alkímiai alapelem a só, a kén és a higany, mely 3 nagyon sajátos emberi létállapotot kódol. A betegség, Bóna László szerint, mikor valaki benne ragad egy ilyen állapotban, mint pl. a só, ami bezár, elizolál, vagy éppen a kén, ami lángol, és képtelen visszarendezni az egységet, mely valaha szétvált benne. 

Ez magának az életnek az alapja. Különválás, eggyé válás, és mindennek a ritmikus váltakozása. Só, kén és higany. /Bóna László/

A betegség épp az a gyógyító folyamat, mely ahhoz vezet, hogy valaki képes legyen ezt az egységet legbelül újra megélni. Ez az egy vagyok, egységben vagyok életélménye. A jóga szónak pont ugyan ez a jelentése, hát nem érdekes! Minden jóga ehhez az egységhez akar visszavinni, éppúgy, ahogy a homeopátia. Az alkímia 7 művelete szintén benne van a napüdvözletben – döbbentem rá. Ez a 7 művelet az élet különböző eseményeivel, az emberi élet különböző funkcionális élet szakaszaival analóg folyamat. Mi ez a 7 művelet?

 1. Ezüst – az oldás, az önátadás. A földi születésünk, ahol még megvan az egység tudata.
 2. Higany – a szeparáció, elkülönülés és elhatárolódás. Megszületik az egyéniség, minden fájdalmával. 
 3. Réz – a felkészülés a kapcsolódásra, a kötődések a másik emberhez, mely során az önazonosság újabb rétege születik. 
 4. Vas – a kiégetés, a harc és a munka időszaka, amikor nehézségek vállalásán át érlelődünk.
 5. Ón – a megtisztulás, a lényeg megtartása. A munkából nyert értékek összegzése, felismerése.
 6. Ólom – a sűrítés, az önmeghatározás, az Én kapcsolata egy tágasabb valósággal.
 7. Arany – a transzmutáció, Fénybe emelni és átlényegíteni önmagunk, a teljességbe oldódás fázisa.

Ha valaki elakad pl. az 4. műveletnél, ami a homeopátiás vas (a Mars), a munka világa, akkor kiég, megsemmisül. Korunk népbetegsége a kiégési szindróma, melyről bővebben írtam a munkakedvből kiégés c. írásomban. Ez a fázis jelenik meg a napüdvözletben a kobra (bhudzsangászana) állapotában. Amikor továbblépünk a napüdvözletben, ezt az égetési fázist segítjük tovább.

Így jutunk az 5. fázisba, amikor le kellene szűrni a lényeget, mindannak az esszenciáját, amit létrehoztunk, ami igazán érték az életünkben. Ez a homeopátiás ón (ill az ónnal rokon homeopátiás szerek csoportja), a Jupiter fázisa. Ahogy Bóna László írja: „Szaporítani, ami értékes, és visszafogni, ami értéktelen”. Aki itt akad el, és nem képes alapvető nézőpontot váltani, és ebben meglátni az élete esszenciáját, annál megjelenhet pl. egy daganatos betegség, vagy valamilyen sorvadási folyamat. Amikor a napüdvözletben továbblépünk a kobrából a hegytartásba, és onnan tovább a következő pózba, a nézőpont és ezzel együtt az ébredő életenergiák jellege az, ami alapvetően változik. És ezt követi az ember teljes változása, a szervek működésétől a kapcsolati viszonyokig. Hiszen mindaz, ami körbevesz, az is mi vagyunk.

A napüdvözlet szintjei

Minden élethelyzet, betegség sajátos kötöttségekkel és rugalmatlanságokkal tükröződik a testben. A gyakorlatokat mindig az adott élethelyzethez kell szabni, úgy, hogy a napüdvözlet egyes fázisainak alap hatása, a mozgás és légzés által mozgatott prána, azaz életenergia stimulálódhasson, azonban meg is tudd csinálni az adott fázist könnyedén és fájdalom nélkül. Ehhez jelentős jóga tapasztalat kell, melyet vagy évek alatt megszereztél, vagy egy gyakorlott oktató vagy jógaterapeuta tud téged a helyes, rád szabott gyakorlási módra rávezetni.

Amit mindig kiemelten fontos betartani: csak szelíden, lágyan, és fokozatosan szabad növelni a gyakorlat intenzitását. 

Ha kezdő vagy és még nem ismered a mozdulatokat és légzés ritmusát, érdemes először ezeket elsajátítani. Ehhez pl. itt találsz hasznos rövid videót. Kezdetben a pózokat mindig több légzés ciklusig tartsd ki és találd meg, hogyan tudod úgy kivitelezni a gyakorlatot, hogy fájdalommentes, könnyed lehessen. Így, relatív lassan és kitartva gyakorolj mindaddig, amíg meg nem tanulod a mozdulatokat a légzéssel szinkronban végezni. Ez tehát az 1. szint.

A 2. szinten már a légzésed képes vezetni a mozgást és a mozgás sima, áramló. Teljesen ott a figyelem a test érzésein és a légzéseden. Ekkor hozzáveheted azt, hogy a figyelmedet az egyes csakrákra, azaz életenergia központokra irányítod, és átéled, hogy ezek hogyan működnek, hogyan és mit működtetnek testedben, és egész életedben.

A 3. szinten pedig az érzéseken túl, szellemi síkon is ott a figyelem – hiszen minden érzésünkben, a testünkben tükröződő energiaáramlatokban egy-egy szellemi hatás, déva és dévi tevékenysége tükröződik. Ők azok a szellemi lények, akik ott hatnak mindennapjaink eseményeiben, formálják tapasztalatainkat, életünket. A 3. szinten belépnek az őket megszólító mantrák, mely rezgésükkel igen mélyre hatolnak a tudattalan birodalmában. Ezen a szinten éred el tehát azt a réteget, ahol a betegség állapot elakadásai vannak, és ahol a gyógyulás és feloldódás születik.

A napüdvözlet kivitelezésének szintjeit, az egyes fázisokhoz asszociált mozdulatokat, légzést, csakrákat, mantrákat, valamint az egyes fázisaihoz kapcsolódó alkímiai elemeket és folyamatokat összefoglaló anyagot itt tudod elérni. Megélni azonban ennek gyógyító erejét akkor fogod, ha naponta gyakorlod ezeket, és mindezt kitartóan és hittel teszed hosszabb ideig. A napüdvözletet folyamatát gyönyörűen vezeti fel a Brihadaranyaka Upanisad I/iii/28-ik mantrája:

ászato má szádgamájá
támaszo má dzsótirgamájá
mrtjormá ámrtam gamájá
om sánti sánti sánti.

Melyet így fordíthatnánk:

Ó Uram, aki a Fény lényege vagy,
vezess a valótlanból az Igazsághoz,
vezess a sötétségből a Fénybe,
A halálból a halhatatlanságba.
Óm, béke, béke, béke!

Ennek a mantrának egy szép feldolgozását adja Kevin James dala, lásd itt.

A jóga nézőpontjából az emberi élet célja, hogy a saját dharmád vagy életutadat járd, minél kevesebb szenvedéssel, egyre több életörömmel. És ahogy járod, fokról-fokra leoldódnak majd a karma kötelékei, így egyre nagyobb szabadságot, derűt és boldogságot tapasztalsz majd önmagadban és körülötted a világban. Változás az egyéni életedben mindig gyakorlás által születik. Nem az a kérdés, hogy gyakorolsz-e naponta. Minden rögzült élethelyzet, krónikus állapotot mögött évek, gyakran évtizedek gyakorlása áll. A kérdés tehát az, hogy mi az, amit minden nap gyakorolsz, és hogy hajlandó vagy-e valami mást gyakorolni ahhoz, hogy a dolgok megváltozhassanak. A Csakrák, a Nap és a benső alkímia őszi jógatábor fókuszában a napüdvözlet gyakorlatsora áll majd azért, hogy mély és inspiratív tapasztalatokhoz juthass, és elvigyen az egység felemelő, tágas, mélyen gyógyító élményéhez.

FELHASZNÁLT IRODALOM

 1. Rajan Sankaran: A homeopátia szellemisége, Remedium kiadó, 2000.
 2. Krzysztof Stec: Suryanamaskar: Sun Salutations, elérhető e-könyvként itt.
 3. Swami Satyananda Sarasvati: Surya Namaskara, a technique of solar vitalization, Yoga Publication Trust, Bihar, India 2009. Elérhető magyar nyelven is itt.
 4. Bóna László: Párhuzamos valóságok, A hermetikus homeopátia alapjai – szerintem. Vis Vitalis kiadó, 2019