Iskolai stressz, isiász és intuíció

Szerző: | 2019. dec. 13. | Jóga gyakorlat és terápia, Kiemelt

A sok-sok felgyűlt iskolai stressz végül felszínre tört. A tünetek előtt az orvosok tanácstalanul álltak. Mi volt a gyógyító út? Vajon átvállalható-e egy betegség attól, akit szeretünk?

Aki állandó boldogságot akar, annak állandóan változnia kell. /Konfucius/

Mélyponton a lányom

Az elmúlt időszakban a kislányom sokat betegeskedett, nagyon fájt a hasa, hetekig nem ment iskolába. A gyerekorvos az ultrahang, vérkép és labor eredményeket nézve is teljesen tanácstalan volt. A gyerek gasztroenterológus úgyszintén. Kétségbeejtő volt.

A nagy mélypontokon, amikor szinte összeomlott a lányom, jóga satkarmákkal tudtunk segíteni rajta. A jóga satkarmák a hatha jóga nagyon erőteljes tisztító gyakorlatai, mely a szervezet méregtelenítését, a nádi-rendszer tisztítását és az energia szint emelését teszik lehetővé – és csupán pár liter tiszta vízre és némi tapasztalatra van szükség hozzá. Betegségek esetén érdemes ezzel kezdeni, és rendszeresen ismételni.

Ahogy az idei jóga konferenciáról zötykölődtem hazafelé a vonaton, egyszer csak összetalálkoztam egy jógaoktató társammal. Ahogy beszélgettünk, kiderült, hogy shiatsu masszázs oktató. Egyben jött a benső hang: shiatsu kell a lányomnak!

shiatsu egy speciális masszázs-szerű kezelés, mely az energia blokkokat hivatott oldani. 

A shiatsu terápiában alapvetően az akupunktúrás pontok és az azokat összekötő energiapályák (meridiánok) kezelése történik. A megfelelő helyeken alkalmazott ujjnyomás a betegségek, tünetek kialakulásához vezető okokat igyekszik megszüntetni. A shiatsu egyéb módszerei is fájdalommentesek, a kezelés kellemes élményt nyújt. Ez erősíti a terápia hatékonyságát, hiszen az ellazult, kényelmes állapot aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését, s megteremti a gyógyulás feltételeit.

Az útmutatás az embereken keresztül ér el hozzánk – akkor, ha nyitottak vagyunk. Ha csöndben vagyunk.

Egymás után jöttek a találkozások, bevillantak gondolatok, hogy kit hívjak fel. Nagyon gyorsan megtaláltam a megfelelő embert, aki nagy szeretettel és szakértelemmel fordult a lányomhoz. 

A hasi fájdalmai másnapra lényegesen enyhültek. És bár időnként fellángolt még, de a kezelést ismételve láthatóan elkezdett egyenesbe jönni. 

Na de mi volt az ok? Miért volt hetekig olyan rosszul?

Mit hoz felszínre az élet?

Minden emberi lény magával hozza megoldandó konfliktusait, melyek a személyiségébe vannak kódolva. Az életünkben minket ért hatások, helyzetek épp azt szolgálják, hogy ezek láthatóvá váljanak, és feloldódhassanak.

Pár éve hazahoztunk egy tündéri kiskutyát egy menhelyről. A kislányom 1 hétre rá besokkolt. Az udvarra se mert kimenni. Gondoltuk elmúlik. Csak nem fél már egy kedves kiskutyától? Na jó, ugrált kicsit, de tényleg barátságos volt. 

De, a lányom igenis félt tőle, sőt rettegett. Eltelt 2 hét, aztán még 1 hónap, meg még egy, és a rettegése egyre nőtt. 

Ez így nem maradhat – elvisszük a kutyát! Na, akkor meg a fiam kezdett zokogni – nagyon megszerette a kutyust . 

Már épp kerestük a kislányomnak a pszichológust, amikor jó egy éves tortúra után egyszer csak feloldódott a kutyától való rettegése. Egyik napról a másikra. Egy hét alatt puszipajtások lettek a kutyával.

A lányomat ebben az életében tudtommal nem érte semmilyen kellemetlen találkozás kutyákkal, ami megindokolhatta volna a rettegését. Mégis, ez ott volt benne. Hordozta magával. És amikor eljött az ideje, felszínre került, hogy láthatóvá legyen és így meggyógyulhasson.

Kompátia – a szerető figyelem játéka

A lányom nagyon szerencsés: hihetetlen érzékenységgel észleli magán a testében tükröződő mentális feszültségeket. Ezek korábban annyira megbénították, egész testét görcsbe fogták, hogy kommunikálni sem tudta, mi van vele. 

Ebben nagy segítségünkre voltak anno az Életkerekítő kártyák – ezek jelenleg Kompátia kártyák néven vannak forgalomban, és az „Élménypedagógia” fontos eszközei.

Elsősorban a gyerekek nyitottságán látszik az eredmény. Sokkal nagyobb bizalommal mondják el az érzéseiket. /Redő Júlia, EMK-tréner, a Kompátia kártyák egyik alkotója, táncpedagógus/

Ha érdekel, ide kattintva találsz róla sok információt.

Iskolai stressz: halmozódik, majd robban

Az iskola azonban minden nap rátett egy lapáttal.

Nem csak a csoporttársakkal megélt konfliktusok, kirekesztések, folyamatos látens agresszió. Hanem a félelmei. Félt rosszul szerepelni. Félt hibázni. Rettegett, hogy mi lesz, mit fog szólni hozzá a tanár, ha… 

Próbáltuk oldani, érintéssel-masszázzsal, beszélgetésekkel – ezek napi szintűek voltak, a lányom megszokta, hogy bártan hozzánk fordulhat, meghallgatásra, értő és együttérző figyelemre talál. De mindez úgy tűnik nem volt elég. Nagyobb ütemben nőtt a stressz, mint ahogy oldani tudtuk itthon.

A lányomban az iskolai események felszínre hoztak egy újabb feloldandó terhet. Amivel úgy tűnik, ismét gyerekkorában kellett megküzdenie – hasonlóan a kutyás esethez.

A hasfájása elemi erővel emelte ki az iskolai közegből. Annak jele volt ez, hogy gyógyul. És bár jógaterapeutaként tudtam ezt, szülőként, bevallom volt, hogy elveszítettem a fejem és kétségbe estem. 

Átvállalható-e egy betegség? 

A jógik időnként megteszik, hogy egy szeretett tanítványtól átvállalják annak karmikus terhének egy részét. És maguk élik végig a betegséget. Nos, ehhez még csak jóginak sem kell lenni. 

Ültem otthon a cserépkályha előtt, és bámultam a lángokat… 

Előző nap egy koncertre mentünk volna, együtt az egész család. Ki is öltöztünk, és elutaztunk Budapestre. Már majdnem ott voltunk, amikor a lányom újra rosszul lett…

Arra kértelek, hogy cselekedj csodákat, és egyértelműen tudattam veled, hogy a csodák természetes, gyógyító és helyreigazító erejű, egyetemes dolgok… ám a kétség vagy félelem szellemében nem tehetsz csodákat… /A csodák tanítása, 2/II-1/

Ültem otthon a cserépkályha előtt, és bámultam a lángokat. 

Aztán Párom is odaült, és elkezdtem mondani valamit, ami igaz volt ugyan, mélyről jött, és mégis nagy-nagy teher volt mindkettőnknek. De csak jött, jött. Láthatóvá téve a félelmeinket, démonainkat, melynekben a lányunk is osztozott. A menekülés kétségbeesett álma volt ez, felkavaró rémálom, ami akkor-ott valóságosnak tetszett.

Csak pár nap múlva értettem meg, valahogy bevillant: levettük ezzel a lányom maradék terheit, feszültséggel terhes nappali álmait.

A vezeklés az az eszköz, amely által előrehaladás közben megszabadíthatod magad a múlttól. A vezeklés meg nem történtté teszi múltbéli tévedéseidet… /A csodák tanítása, 2/II-1/

Az isiász, és a gondoskodó intuíció

Másnapra az energia szintem lezuhant. Elővett egy megfázás. Felborult az emésztőrendszerem – elég régóta jógázom ahhoz, hogy ezt érezzem. És megtapasztaltam, milyen az, amikor valakit elővesz az isiász, azaz ülőideg-zsába.

Az ülőideg számos izmot mozgat, és gondoskodik a combok és lábak érző beidegződéséről. Működési zavara sokszínű tünetegyüttest okozhat, az enyhe érzéskieséstől a teljes bénulásig. Az isiász nem önálló betegség, hanem számos egyéb betegség következménye. Az isiászos fájdalom többnyire spontán is oldódik, kb. hat hét alatt.

Egy napig járkáltam mártírként, amikor rádöbbentem, hogy végül is jógaoktató vagyok! – szóval felkeltem ma hajnalban, és elkezdtem rendbe tenni magam. Egy nap isiász fájdalma elég volt, hogy legyőzzem természetes lustaságomat.

Bevallom, még sosem volt isiászom, úgyhogy gyorsan kipróbáltam néhány gyakorlatot, amiről tudtam, hogy ellenjavallt 🙂 – kíváncsi természetem van. Hát, tény ami tény, az előrehajlások, a pascsimottan ászana és társai valóban nagyon ellenjavalltak.

Kerestem, hogy mi hozná helyre. Végigmasszíroztam a meridiánokat. Picit segített, de áttörő enyhülést nem hozott.

És ahogy jógáztam, és figyeltem befelé, és végeztem szelíden, mély odafigyeléssel a gyakorlatokat, ismét az intuíció segített: rádzsakapot  ászana, azaz királyi galamb póz – villant be. Hurrá! 

Hát, mit mondjak, 5 perc alatt helyrejött az isiászom, legalábbis a 90%-a. Hatalmas élmény volt! 

A többi 10% rendezéséhez még majd ismételnem kell. A jógaterápia egyik kulcsa a rendszeres gyakorlás, ismétlés, mely rétegről rétegre képes eltávolítani a mélyen fekvő mentális mintákat, okokat.

A szimfónia teljes élvezete abban rejlik, készen vagy-e hagyni, hogy a hangok elszálljanak. /Anthony De Mello/

Nehéz időszak volt. Mégis, ha visszagondolok a történetre, most hála van bennem. Gyógyultunk. Igen, a betegség valóban a gyógyulás jele és eszköze.