Színe és fonákja – erdőfürdő a Naszály lábánál

Ezen az erdőfürdősétán egy olyan különleges létezővel ismerkedünk meg, amelyet egy, talán véletlenszerűen meghúzott határ egyszer elszakított az övéitől. Azóta tőle különbőzők, afféle idegenek közt kénytelen élni. 

Ez a létező nem más, mint a Naszály-hegy – annak színe és fonákja, sajátos sorsa és ökoszisztémája lesz a séta fókuszában, ami által talán a mi színeink és fonákjaink, sorsunk és világunk is jobban megmutatkozik.

A Naszály nem csak magasságával lóg ki a Cserhát soraiból (fő csúcsa 652 méter magas, de a két kisebb csúcs, Szarvas-hegy és Látó-hegy is 500 méter felettiek, jóval magasabbak a Dunakanyar egyéb kilátópontjainál), amelyhez egyébként természetföldrajzi értelemben sorolják, hanem földtani felépítése is drasztikusan különbözik a hegység fiatal törmelékes üledékes és vulkáni kőzetekből álló főtömegétől. Tehát maga a matéria is valami egészen más, amelyből felépült. Földtanilag valójában inkább a Duna túloldalához tartozna, csak ugye valamikor a régmúltban közbejött… hát, igen: közbejött egy folyó.

Így a Naszály önálló szerkezeti egység, elárvult a túlparton. Hogy szakadár-e vagy számkivetett? Ezt talán legjobb, ha mindenki eldönti vagy megkérdezi ott saját maga…

A Naszály két arca különlegesen példázza az ember és a természet viszonyának kettőségét: A Duna felőli oldalon ugyanis, mintegy a kíméletlen emberi „természethasználat” nyomaként, ott tátong a cementgyár, és vele a helyiek által csak „A Naszály sebe”-ként emlegetett mészkőbánya. Ám ugyanennek a hegynek a másik oldalán egy tanösvény igyekszik megmutatni és megszerettetni az odalátogatókkal a természet szépségeit, hazaszólítva, kapcsolódásra hívva a természet szakadárjait: a városi embert.

Van ott minden: számos turistaút, függőhíd, kistó, patak, akadálypálya, és még egy Óriások pihenője névre keresztelt piknikező hely is… Mi azonban ezúttal nem a turistáknak szánt létesítmények felé vesszük az irányt. Csendes sétánkra észak felé indulunk, meredeken fölfelé, és jobbára jelzetlen utakon haladva, érzékeinken és belső világunkon keresztül teremtünk kapcsolatot, ismerkedünk az erdővel, így utunk során talán lesz alkalmunk megismerni a Naszály mindkét arcát, színét és fonákját, és azt a világot is, ami a kettő között van.

Ki vezeti a sétát?

A sétát Györffy Éva hazánk rangidős erdőfürdő-vezető és erdőterápiás szakemberével élheted át, aki egyben az egyik első hivatalos erdőfürdő-vezetés oktató is egyben, valamint a 2023 novemberében immár második, bővített kiadásban, a Scolar kiadó gondozásában megjelent Az erdőfürdő eszköztára című könyv szerzője.

A séta végén lehetőséged lesz megismerkedni az erdőfürdőzés módszertani alapjaival, és a helyszínen a könyvet is megvásárolhatod majd, kedvezményes áron.

Ez a  túra az Erdőmeditáció oktató képzés része, de függetlenül is látogatható, örömmel látunk.

Mit jelent erdőfürdőzni?

Az erdőfürdőzés nem túra és nem is meditáció. Nem célja valahonnan valahová eljutni (persze azért ezúttal fogunk ilyet is), sem a különleges tapsztalatokat és tudatállapotokat elérni, de még csak a nyugalom és az egészségmegőrzés sem. Mindezek a hatások csupán a módszer mellékhatásaként jelennek meg a séta során, és még úgy is csak akkor, ha arra az erdőfürdőzőnek arra igazán és valóban szüksége van.

Az erdőfürdőzés egy, az érzékeket is bevonó, tudatos jelenlét a természetben. Kapcsolatteremtés a természetvilággal kívül-belül.

A ’80-as évek Japánjából származó, és a közérzetjavító technikák között egyre inkább ismert és népszerű módszer hazánkban 2019 óra érhető el képzett erdőfürdő-vezetőkön keresztül, és mára már egyes körzetekben szó szerint receptre is felírják az orvosok egyes megbetegedések esetén, az ún. Zöld receptek program keretében.

Fontos tudnivalók

Az útvonal részletei (még egy-két nappal az indulás előtt pontosítjuk):

  • Az erdőfürdő időpontja:   február 10. (szombat) 10:00-16:00 óráig;
  • Az erdőfürdő helyszíne: Szendehely – Naszály – Szendehely;
  • Megtett táv: maximum 5-6 km;
  • Szintkülönbség: max. 300 m;
  • Terep: A terep változó lesz: helyenként kényelmes gyalogút, ahol nem kell különösebb kihívásra számítani, ám helyenként felázott, sáros, meredekebb és sziklás, köves szakaszokra is számíthatunk. Emellett érdemes lehet arra is készülni, hogy a kijelölt útról bizony nagy valószínűséggel le akarsz majd térni, és ezúttal ebben nem akadályoz majd meg sem a vezető, sem a célirányos haladás.
  • Találkozás, indulás: A szendehelyi Szepi fogadó parkolójában várlak benneteket, amely autóval és tömegközlekedéssel is jól megközelíthető.

 

Részvétel ára:

Részvétel ára: 15.000 Ft/fő

Ebből 5.000 Ft értékben egy fát ültettetek majd el utánad, hogy kompenzálhassuk az odautazás karbon lábnyomát. Egy gyönyörű, életerős fa fog növekedni az országban valahol a segítségeddel. Így az utaddal hozzájárulsz ahhoz is, hogy ez a Föld nevű bárka egy gyönyörű, élhető hely maradjon a gyermekeinknek, unokáinknak.

Amennyiben nehézséget okoz számodra a részvételi díj megfizetése, akkor írj nekünk!

Jelentkezés:

Töltsd ki kérlek az alábbi jelentkezési lapot!

Az erdőfürdőre maximum 8 fő jelentkezhet. A helyeket a jelentkezés sorrendjében töltjük fel. 

Kérlek, ha van olyan egészségügyi problémád, amely megnehezíti számodra a mozgást, vagy amelyről úgy gondolod, hogy érdemes lehet tájékoztatnod engem is, és még nem jelezted, azt legkésőbb 2024. február 4-ig jelezd az alábbi ürlapon, hogy szükség esetén még tudjunk a programon alakítani!

 Szeretettel látunk:

Györffy Éva (erdőfürdő vezető) és Bükki Tamás Aila (szervező)

 

Az esemény befejeződött.

Dátum

2024. febr 10.
Lejárt!

időpont

10:00 - 16:00

Résztvételi díj

15000 Ft

Bővebben

Regisztráció

helyszín

Naszály
Szendehely

Szervező

Bükki Tamás Aila
Bükki Tamás Aila
Telefon
+36 30/375-1960
Email
gajatrijoga@gmail.com
Honlap
https://gajatri.hu
QR Code